Placki ziemniaczane z żółtym serem
Placki ziemniaczane możemy przygotować na wiele sposobów. Aby podkręcić smak tego klasycznego dania, warto dodać do masy ziemniaczanej nieco startego zółtego sera.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 20 dkg sera żółtego ostrego
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej
Przepis
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na jednolitą masę, masę odcisnąć.
- Cebule obrać pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Masę ziemniaczaną wymieszać z cebulą, jajkami, żółtym serem, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano.
- Placki można podawać z sosem gulaszowym, sosem pomidorowym lub suche.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl