- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g włoszczyzny
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka natki pietruszki
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy i mieszamy z rozmrożoną włoszczyzną, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, mąką ziemniaczaną, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl