Placki ziemniaczane z warzywami i orzeszkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków
- 300 g włoszczyzny
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka natki pietruszki
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy i mieszamy z rozmrożoną włoszczyzną, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, mąką ziemniaczaną, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze