Placki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowania
Placki ziemniaczane to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Aby wzbogacić ich smak, do masy warto dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzi się dynia i marchewka. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 400 g dyni (waga po obraniu)
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1-2 marchewki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo postępujemy z dynią. Cebulkę siekamy na drobną kostkę, pora kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Wszystko razem wkładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy na 20-30 minut. Następnie odciskamy sok i go wylewamy, zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy jeszcze solą. Mieszamy wszystko razem. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej od razu dwie, szybciej nam pójdzie smażenie placków, dodajemy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Zobacz także: kolorowa sałatka z brukselką
src="https://d.wpimg.pl/1850082877--1065235188/salatka.jpg"/>
Polecamy wideo: dlaczego nie można łączyć ziemniaków i mięsa?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze