Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir

Placki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowania

Przepis

Placki ziemniaczane to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Aby wzbogacić ich smak, do masy warto dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzi się dynia i marchewka. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

3.1
(19 głosów)
Oceń:
d3dblir
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Placki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowania
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 400 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1-2 marchewki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Przepis

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo postępujemy z dynią. Cebulkę siekamy na drobną kostkę, pora kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Wszystko razem wkładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy na 20-30 minut. Następnie odciskamy sok i go wylewamy, zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy jeszcze solą. Mieszamy wszystko razem. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej od razu dwie, szybciej nam pójdzie smażenie placków, dodajemy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Zobacz także: kolorowa sałatka z brukselką

Polecamy wideo: dlaczego nie można łączyć ziemniaków i mięsa?

d3dblir
Placki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowania
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
5
Share
d3dblir
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir