Placki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowania

Placki ziemniaczane to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Aby wzbogacić ich smak, do masy warto dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzi się dynia i marchewka. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

Placki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowaniaPlacki ziemniaczane z dynią i marchewką. Chrupiące i proste do przygotowania
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 400 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1-2 marchewki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo postępujemy z dynią. Cebulkę siekamy na drobną kostkę, pora kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Wszystko razem wkładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy na 20-30 minut. Następnie odciskamy sok i go wylewamy, zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy jeszcze solą. Mieszamy wszystko razem. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej od razu dwie, szybciej nam pójdzie smażenie placków, dodajemy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Zobacz także: kolorowa sałatka z brukselką

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥