WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad

Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za plackami ziemniaczanymi. Są pyszne! Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Monika proponuje placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i ziół. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Placki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiadPlacki cukiniowo-koperkowe. W sam raz na pyszny obiad
Monika Lemko

Składniki

  • 1 kg polskich ziemniaków
  • ok. 300 g cukinii
  • 1 średnia biała cebula
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczka curry
  • chili suszona świeżo mielona do smaku
  • 1 niewielkie jajko
  • sól do smaku
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis

Potrzebujemy sporej miski, dużego gęstego sita, tarki i małego sitka. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy.

Przepis

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku.

Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę bezpośrednio przesianą z sitka. Całość mieszamy i małymi porcjami smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru.

Przepis

Żeby dokładnie sprawdzić smak placków, czy są wystarczająco słone i ostre, należy na próbę usmażyć jednego. Placki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀