Pizza dodana do listy UNESCO. Od teraz jest niematerialnym dobrem kultury

Ponad 2 mln osób podpisało specjalną petycję, która sprawiła, że neapolitańska pizza znalazła się na liście UNESCO. Teraz ten włoski przysmak oficjalnie nazywać możemy "niematerialnym dziedzictwem ludzkości". Zupełnie nas to nie dziwi!

Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw świata
Źródło zdjęć: © Fotolia
Paulina Brzozowska

Decyzja dotycząca neapolitańskiej pizzy została podjęta podczas obrad komitetu UNESCO na południowokoreańskiej wyspie Jeju. Oprócz włoskiej pizzy doceniono tam m.in. Chogan – irańską grę, łączącą jazdę na koniu, muzykę i opowiadanie, holenderską sztukę operowania wodnych i wiatrowych młynów, tworzenie tradycyjnych łodzi na indonezyjskiej wyspie Celebes Południowy oraz Nsimę – charakterystyczną dla Malawi tradycję wypiekania ze skrobi kukurydzianej.

Wypiekania pizzy w Neapolu rozpoczęło się już w XVII wieku. Początkowo danie było tylko ulicznym jedzeniem dla ubogich. Szybko jednak doceniono jej walory i zaczęto się nią raczyć na dworach królewskich. Dziś standardy wypiekania neapolitańskiej pizzy są bardzo wysokie. Danie posiada specjalny certyfikat i zastrzeżone jest przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Oryginalną neapolitańską pizzę można przyrządzać tylko ze ściśle określonych składników i piec w opalanym drewnem piecu w dokładnie 485 stopniach Celsjusza.

Zobacz też: Nietypowe składniki do pizzy

O dodanie pizzy do listy UNESCO walczyło stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy, tzw. "pizzaioli”. To dzięki nim udało się zebrać wymaganą przez komisję liczbę podpisów (ponad 2 mln) i ustanowić ten międzynarodowy przysmak dziedzictwem kulturowym.

My doskonale wiemy, jak świętować ten sukces. Dziś na kolację zafundujemy sobie kawałek tego przysmaku. No może dwa kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć