Pizza dodana do listy UNESCO. Od teraz jest niematerialnym dobrem kultury

Ponad 2 mln osób podpisało specjalną petycję, która sprawiła, że neapolitańska pizza znalazła się na liście UNESCO. Teraz ten włoski przysmak oficjalnie nazywać możemy "niematerialnym dziedzictwem ludzkości". Zupełnie nas to nie dziwi!

Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw świata
Źródło zdjęć: © Fotolia
Paulina Brzozowska

Decyzja dotycząca neapolitańskiej pizzy została podjęta podczas obrad komitetu UNESCO na południowokoreańskiej wyspie Jeju. Oprócz włoskiej pizzy doceniono tam m.in. Chogan – irańską grę, łączącą jazdę na koniu, muzykę i opowiadanie, holenderską sztukę operowania wodnych i wiatrowych młynów, tworzenie tradycyjnych łodzi na indonezyjskiej wyspie Celebes Południowy oraz Nsimę – charakterystyczną dla Malawi tradycję wypiekania ze skrobi kukurydzianej.

Wypiekania pizzy w Neapolu rozpoczęło się już w XVII wieku. Początkowo danie było tylko ulicznym jedzeniem dla ubogich. Szybko jednak doceniono jej walory i zaczęto się nią raczyć na dworach królewskich. Dziś standardy wypiekania neapolitańskiej pizzy są bardzo wysokie. Danie posiada specjalny certyfikat i zastrzeżone jest przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Oryginalną neapolitańską pizzę można przyrządzać tylko ze ściśle określonych składników i piec w opalanym drewnem piecu w dokładnie 485 stopniach Celsjusza.

Zobacz też: Nietypowe składniki do pizzy

O dodanie pizzy do listy UNESCO walczyło stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy, tzw. "pizzaioli”. To dzięki nim udało się zebrać wymaganą przez komisję liczbę podpisów (ponad 2 mln) i ustanowić ten międzynarodowy przysmak dziedzictwem kulturowym.

My doskonale wiemy, jak świętować ten sukces. Dziś na kolację zafundujemy sobie kawałek tego przysmaku. No może dwa kawałki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯