Pierś kurczaka faszerowana miętą i fetą w sosie pomarańczowym

Obraz

Składniki

  • 1/2 piersi kurczaka
  • 1 plaster fety
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka drobno posiekana, może też być mała cebula
  • 1/2 kubka świeżego soku pomarańczowego
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 kubka śmietany najlepiej 22% (nie powinna się ściąć)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku (ja używałam białego)

Przepis

Krok 1
Farsz: Ser feta kruszymy i mieszamy z miętą.
Krok 2
Umytą i osuszoną pierś, przekrajmy na górze (3-4 cm) tworząc kieszeń do farszu. Kieszeń można powiększyć dokonując wewnątrz, po bokach kolejnych nacięć. Przygotowany farsz wkładamy do kieszeni, dokładnie zamykamy i przekłuwamy wykałaczkami.
Ważne aby po przekłuciu farsz nie wystawał z kieszeni. Lekko oprószamy solą.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę (ok 2 łyżek) układamy pierś i dokładnie obsmażamy ją z obydwu stron (powinna być rumiana), zdejmujemy.
Krok 4
Na tą samą patelnie dodajemy kolejne 2 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną szalotkę i na wolnym ogniu smażymy do zmięknięcia, uważając aby jej nie przypalić.
Krok 5
Do miękkiej szalotki dodajemy sok z pomarańczy, startą skórkę oraz śmietanę, redukujemy całość na małym ogniu ok 5 min, doprawiamy solą i pieprzem ( ja używałam białego).
Po tym czasie wrzucamy wcześniej usmażoną pierś i dusimy kolejne 5 min. Smacznego :)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację