Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!

Pierogi to jedno z tych dań, które niełącznie kojarzą się z polską kuchnią. Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami, mięsem czy kapustą, sięgnijcie po regionalne przepisy. Znajdziecie wśród nich przepyszne pierogi po zbójnicku z aromatycznym i sycącym farszem z kaszą, boczkiem i kiszoną kapustą. To połączenie idealnie sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy szukamy treściwych i rozgrzewających potrwa. Skusicie się na takie pierogi?

PierogiPierogi
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 300 g chudego boczku wędzonego
  • 10 dkg słoniny
  • 15 dkg kaszy pęczak
  • 10 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 jajka surowe
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ciasto: do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlać też szklankę mleka lub wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiać ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolita, gładkie masa.
  • Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem).
  • Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
  • Farsz: kapustę obgotować przez 15 minut, odcedzić, pokroić. Kaszę ugotować na sypko. Słoninę drobno pokroić, wytopić na patelni, na części tłuszczu usmażyć jajko, schłodzić posiekać.
  • Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie słoniny, dodać obraną i posiekaną cebulę, zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać surowe jajko, przyprawić pikantnie.
  • Z ciasta wykrawać dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 4 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Polać tłuszczem z przyrumienioną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza