Trwa ładowanie...
d2cnfso
09-11-2022 10:01

Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!

Przepis

Pierogi to jedno z tych dań, które niełącznie kojarzą się z polską kuchnią. Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami, mięsem czy kapustą, sięgnijcie po regionalne przepisy. Znajdziecie wśród nich przepyszne pierogi po zbójnicku z aromatycznym i sycącym farszem z kaszą, boczkiem i kiszoną kapustą. To połączenie idealnie sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy szukamy treściwych i rozgrzewających potrwa. Skusicie się na takie pierogi?

d2cnfso
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 300 g chudego boczku wędzonego
  • 10 dkg słoniny
  • 15 dkg kaszy pęczak
  • 10 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 jajka surowe
  • sól, pieprz
Przepis
  • Ciasto: do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlać też szklankę mleka lub wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiać ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolita, gładkie masa.
  • Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem).
  • Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
  • Farsz: kapustę obgotować przez 15 minut, odcedzić, pokroić. Kaszę ugotować na sypko. Słoninę drobno pokroić, wytopić na patelni, na części tłuszczu usmażyć jajko, schłodzić posiekać.
  • Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie słoniny, dodać obraną i posiekaną cebulę, zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać surowe jajko, przyprawić pikantnie.
  • Z ciasta wykrawać dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 4 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Polać tłuszczem z przyrumienioną cebulką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj