Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!
Pierogi to jedno z tych dań, które niełącznie kojarzą się z polską kuchnią. Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami, mięsem czy kapustą, sięgnijcie po regionalne przepisy. Znajdziecie wśród nich przepyszne pierogi po zbójnicku z aromatycznym i sycącym farszem z kaszą, boczkiem i kiszoną kapustą. To połączenie idealnie sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy szukamy treściwych i rozgrzewających potrwa. Skusicie się na takie pierogi?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 300 g chudego boczku wędzonego
- 10 dkg słoniny
- 15 dkg kaszy pęczak
- 10 dkg kiszonej kapusty
- 20 dkg kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 jajka surowe
- sól, pieprz
- Ciasto: do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlać też szklankę mleka lub wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiać ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolita, gładkie masa.
- Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem).
- Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
- Farsz: kapustę obgotować przez 15 minut, odcedzić, pokroić. Kaszę ugotować na sypko. Słoninę drobno pokroić, wytopić na patelni, na części tłuszczu usmażyć jajko, schłodzić posiekać.
- Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie słoniny, dodać obraną i posiekaną cebulę, zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać surowe jajko, przyprawić pikantnie.
- Z ciasta wykrawać dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 4 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Polać tłuszczem z przyrumienioną cebulką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze