Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!

Pierogi to jedno z tych dań, które niełącznie kojarzą się z polską kuchnią. Jeśli znudziły wam się tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami, mięsem czy kapustą, sięgnijcie po regionalne przepisy. Znajdziecie wśród nich przepyszne pierogi po zbójnicku z aromatycznym i sycącym farszem z kaszą, boczkiem i kiszoną kapustą. To połączenie idealnie sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy szukamy treściwych i rozgrzewających potrwa. Skusicie się na takie pierogi?

PierogiPierogi
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 300 g chudego boczku wędzonego
  • 10 dkg słoniny
  • 15 dkg kaszy pęczak
  • 10 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 jajka surowe
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ciasto: do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlać też szklankę mleka lub wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiać ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolita, gładkie masa.
  • Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem).
  • Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
  • Farsz: kapustę obgotować przez 15 minut, odcedzić, pokroić. Kaszę ugotować na sypko. Słoninę drobno pokroić, wytopić na patelni, na części tłuszczu usmażyć jajko, schłodzić posiekać.
  • Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie słoniny, dodać obraną i posiekaną cebulę, zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać surowe jajko, przyprawić pikantnie.
  • Z ciasta wykrawać dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 4 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Polać tłuszczem z przyrumienioną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇