Pierogi z wiśniami według receptury z 1895 roku. Prosty sposób i pyszny smak
Miękkie ciasto i soczyste owoce w środku - takie właśnie wyjdą pierogi z wiśniami według przepisu, który odszukała Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Pokochacie to danie już po pierwszym kęsie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 300 g mąki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- jajko (opcjonalnie),
- wiśnie,
- do polania: cukier i śmietana.
Przepis
Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Dobrze je wyrób, a w razie potrzeby podsyp dodatkowo mąką lub dodaj wodę. Odłóż ciasto na co najmniej 15 minut do miski i przykryj je ściereczką. W tym czasie nastaw w szerokim garnku do gotowania osoloną wodę.
Wiśnie wydryluj i sparz gorącą wodą. Odłóż też kilka przekrojonych na pół lub całych owoców do dekoracji.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i na każdy nakładaj po dwie wiśnie. Dokładnie zlep boki, gdyż owoce podczas gotowania puszczą trochę soku.
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj. Wyjmij je po upływie 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Użyj łyżki cedzakowej. Pierogi z wiśniami podawaj jeszcze gorące i polane śmietaną ukręconą z cukrem.
