Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto:
- 1kg mąki,
- 2 szkl. gorącej przegotowanej wody,
- szczypta soli,
- 1 1/2 łyżki oleju.
- Farsz:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- szklanka suszonych borowików,
- 5 cebuli,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- łyżka przyprawy do dań z kapusty.
1. Zagnieść ciasto, odstawić by wystygło.
2. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładac po łyżce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2-3 min. Wyjąć na durszlak. Podawać z podsmażoną cebulką.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze