Pierogi z jagodami na lato. Receptura z 1895 r.
Nie ma lata bez pierogów z jagodami. Sekretem tego dania jest przede wszystkim ciasto, ale także wybór odpowiednich owoców. Sezonowe, smakowite produkty będą gwarancją idealnego smaku. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", odświeżyła przepis na jagodowe pierogi z 1895 roku z książki "Kucharz Warszawski".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g przesianej mąki
- 300 ml wody
- 700 g jagód
- Szczypta cukru i cynamonu
- Do podania: masło lub bita śmietana
Przepis
Ciasto pierogowe: mąkę przesiewam i dodaję do niej letnią wodę, w której rozpuściłam wcześniej odrobinę soli. Zagniatam ciasto, dzielę na kilka części i jedną z nich rozwałkowuję. Pozostałe ciasto trzymam pod przykryciem. Jagody myję, osuszam na papierowym ręczniku i przekładam do miseczki. Dodaję odrobinę cukru i szczyptę cynamonu. Ciasto na pierogi z jagodami nie rozwałkowuję tak cienko, jak zwykle to robię. Nakładam jagody i dokładnie zlepiam brzegi pierogów. Pierogi wrzucam do wrzącej wody i od momentu, aż całkowicie wypłyną na wierzch, gotuję je ok. 3 minut. W oryginalnym przepisie pierogi z jagodami podaje się z masłem lub ubitą, słodką śmietaną. Ja natomiast uwielbiam takie pierogi z jogurtem.
Zobacz także: naleśniki z jabłkiem zapiekane pod pianką