Trwa ładowanie...
d243z7z
16-11-2014 21:35

Piernik z mąki żytniej

Przepis
3.8
(28 głosów)
Oceń:
d243z7z
Składniki
  • 4 i 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej
    • 6 jajek
    • 30 dkg masła
    • 1 szklanka naturalnego miodu (najlepiej spadziowego)
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 3 łyżeczki sody
    • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Przepis

Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy masło z cukrem i kolejno dodajemy żółtka. Do utartej masy dodajemy szklankę miodu, sodę i przyprawy, mąkę oraz mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy piernikowej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem brytfanny, wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 160ºC piekarnika z termoobiegiem, bez termoobiegu - 180ºC (a najlepiej pieca chlebowego) i pieczemy przez 1 godzinę.

Przepis poleca "Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii"

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d243z7z
d243z7z
d243z7z
Więcej tematów
d243z7z