Piernik z mąki żytniej
- 4 i 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej
- 6 jajek
- 30 dkg masła
- 1 szklanka naturalnego miodu (najlepiej spadziowego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy masło z cukrem i kolejno dodajemy żółtka. Do utartej masy dodajemy szklankę miodu, sodę i przyprawy, mąkę oraz mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy piernikowej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem brytfanny, wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 160ºC piekarnika z termoobiegiem, bez termoobiegu - 180ºC (a najlepiej pieca chlebowego) i pieczemy przez 1 godzinę.
Przepis poleca "Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii"
Podziel się opinią
Komentarze