Piernik świąteczny na miodzie
Piernik to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Ciasto wypełni swoim zapachem cały dom. idealny piernik powinien być ciężki od miodu, miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 25 dkg masła
- 1.5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. miodu pszczelego
- 3 jajka
- 1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon, imbir, goździki, pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 1 szkl. mleka
- odrobina mąki kartoflanej
- tłuszcz do formy
- Po 5 dkg posiekanych migdałów, orzechów, rodzynków, fig
W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.
Przepis dodał użytkownik Oli_
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze