Trwa ładowanie...
d3ohh94
d3ohh94

Piernik świąteczny na miodzie

Przepis

Piernik to jeden z symboli Bożego Narodzenia. Ciasto wypełni swoim zapachem cały dom. idealny piernik powinien być ciężki od miodu, miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny.

3.3
(10 głosów)
Oceń:
d3ohh94
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Piernik świąteczny na miodzie
123RF
Składniki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 25 dkg masła
  • 1.5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. miodu pszczelego
  • 3 jajka
  • 1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon, imbir, goździki, pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 szkl. mleka
  • odrobina mąki kartoflanej
  • tłuszcz do formy
  • Po 5 dkg posiekanych migdałów, orzechów, rodzynków, fig
Przepis

W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.

Przepis dodał użytkownik Oli_

Piernik świąteczny na miodzie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3ohh94

Podziel się opinią

1
Share
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94