Pieprz biały – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Pieprz biały jest produktem obróbki owocni pieprzu czarnego, a zarazem najszlachetniejszą częścią tej rośliny. Już w Starożytności zaliczał się do najbardziej wartościowych przypraw, a w epoce nowożytnej stał się prawdziwym rarytasem. Dziś znajduje zastosowanie tak w kuchni (dzięki swojemu aromatowi) jak i w medycynie (dzięki zawartych w nim wartościom odżywczym).

Pieprz biały ma wiele wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Pieprz biały – wartości odżywcze

Świeżo zmielony biały pieprz jest źródłem wielu ważnych dla zdrowia związków i minerałów, między innymi błonnika, żelaza, magnezu, wapnia, a także tłuszczów i protein. Ponadto, zawiera fosfor, sód, potas, selen i mangan oraz witaminy K, C, B1, B2, B6. Pieprz biały jest również bogaty w różnego rodzaju olejki eteryczne, które wykazują właściwości przeciwzapalne i łagodzące.

Pieprz biały – właściwości

Pieprz biały wpływa pozytywnie przede wszystkim na układ pokarmowy. Łagodzi biegunkę, niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe. Poza tym wzmaga apetyt, reguluje pracę narządów układu pokarmowego, poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii, dlatego zalecany jest osobom walczącym z otyłością.
Pieprz biały ma również działanie detoksykacyjne – przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Jest skutecznym antyutleniaczem, wpływa korzystnie na cerę i działa antybakteryjnie zwiększając tym samym odporność.
Ponadto pieprz biały może chronić przed rakiem okrężnicy, ma właściwości przeciwzapalne, a w klimacie równikowym wspiera organizm w walce z chorobami tropikalnymi takimi jak malaria czy cholera. Co więcej, sprawdza się w przypadku ukąszeń owadów.
Według ekspertów pieprz biały wpływa korzystnie także na układ nerwowy, neutralizuje drażliwość i uodparnia na stres. Jego działanie nie omija również układu sercowo-naczyniowego: pieprz biały powoduje rozrzedzenie krwi i poprawia jej krążenie, a co za tym niweluje ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krwionośnym.
Stosowanie zewnętrzne preparatów na bazie pieprzu białego pomaga w leczeniu czyraków, a połączenie go z miodem okazuje się świetnym lekarstwem na kaszel i wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Poza tym, pieprz biały neutralizuje kwasy w jamie ustnej, przez co może usunąć nieprzyjemny zapach z ust.

Pieprz biały – zastosowanie

Pieprz biały znalazł zastosowanie w farmakologii. Na bazie jego ekstraktu wytwarzane są między innymi maści rozgrzewające oraz leki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Pieprz biały stosuje się w wielu kuchniach świata, ale przede wszystkim w indyjskiej, meksykańskiej i kuchniach Dalekiego Wschodu. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego i zielonego ma łagodny smak, ale dość mocny zapach.
Pod względem kulinarnym pieprz biały ceniony jest ze względu na swój jasny kolor. Dlatego świeżo zmielony doskonale nadaje się do puree ziemniaczanego czy jasnych sosów i zup. W formie ziaren wykorzystywany jest także w marynatach.
Poza tym pieprz biały podkreśla smak sałatek, warzyw, pasztetów, soków warzywnych, a także wyrobów cukierniczych. Świetnie komponuje się z owocami morza, na przykład krewetkami. Równie doskonale smakuje w akompaniamencie kminku.
Warto pamiętać, że pieprz biały ma najmocniejszy aromat i najwięcej substancji odżywczych świeżo po zmieleniu, dlatego należy go dodawać pod sam koniec gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm