Pieprz biały – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Pieprz biały jest produktem obróbki owocni pieprzu czarnego, a zarazem najszlachetniejszą częścią tej rośliny. Już w Starożytności zaliczał się do najbardziej wartościowych przypraw, a w epoce nowożytnej stał się prawdziwym rarytasem. Dziś znajduje zastosowanie tak w kuchni (dzięki swojemu aromatowi) jak i w medycynie (dzięki zawartych w nim wartościom odżywczym).
Pieprz biały – wartości odżywcze
Świeżo zmielony biały pieprz jest źródłem wielu ważnych dla zdrowia związków i minerałów, między innymi błonnika, żelaza, magnezu, wapnia, a także tłuszczów i protein. Ponadto, zawiera fosfor, sód, potas, selen i mangan oraz witaminy K, C, B1, B2, B6. Pieprz biały jest również bogaty w różnego rodzaju olejki eteryczne, które wykazują właściwości przeciwzapalne i łagodzące.
Pieprz biały – właściwości
Pieprz biały wpływa pozytywnie przede wszystkim na układ pokarmowy. Łagodzi biegunkę, niestrawność i inne dolegliwości żołądkowe. Poza tym wzmaga apetyt, reguluje pracę narządów układu pokarmowego, poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii, dlatego zalecany jest osobom walczącym z otyłością.
Pieprz biały ma również działanie detoksykacyjne – przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Jest skutecznym antyutleniaczem, wpływa korzystnie na cerę i działa antybakteryjnie zwiększając tym samym odporność.
Ponadto pieprz biały może chronić przed rakiem okrężnicy, ma właściwości przeciwzapalne, a w klimacie równikowym wspiera organizm w walce z chorobami tropikalnymi takimi jak malaria czy cholera. Co więcej, sprawdza się w przypadku ukąszeń owadów.
Według ekspertów pieprz biały wpływa korzystnie także na układ nerwowy, neutralizuje drażliwość i uodparnia na stres. Jego działanie nie omija również układu sercowo-naczyniowego: pieprz biały powoduje rozrzedzenie krwi i poprawia jej krążenie, a co za tym niweluje ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krwionośnym.
Stosowanie zewnętrzne preparatów na bazie pieprzu białego pomaga w leczeniu czyraków, a połączenie go z miodem okazuje się świetnym lekarstwem na kaszel i wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Poza tym, pieprz biały neutralizuje kwasy w jamie ustnej, przez co może usunąć nieprzyjemny zapach z ust.
Pieprz biały – zastosowanie
Pieprz biały znalazł zastosowanie w farmakologii. Na bazie jego ekstraktu wytwarzane są między innymi maści rozgrzewające oraz leki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Pieprz biały stosuje się w wielu kuchniach świata, ale przede wszystkim w indyjskiej, meksykańskiej i kuchniach Dalekiego Wschodu. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego i zielonego ma łagodny smak, ale dość mocny zapach.
Pod względem kulinarnym pieprz biały ceniony jest ze względu na swój jasny kolor. Dlatego świeżo zmielony doskonale nadaje się do puree ziemniaczanego czy jasnych sosów i zup. W formie ziaren wykorzystywany jest także w marynatach.
Poza tym pieprz biały podkreśla smak sałatek, warzyw, pasztetów, soków warzywnych, a także wyrobów cukierniczych. Świetnie komponuje się z owocami morza, na przykład krewetkami. Równie doskonale smakuje w akompaniamencie kminku.
Warto pamiętać, że pieprz biały ma najmocniejszy aromat i najwięcej substancji odżywczych świeżo po zmieleniu, dlatego należy go dodawać pod sam koniec gotowania.