Jak pobudzić apetyt?
Czasami wystarczy dodać do diety odpowiednie warzywo lub przyprawę, nasz organizm zacznie lepiej pracować, a my będziemy zdrowsi.
Bazylia
Dodawana jest do wielu potraw, ze względu na jej walory aromatyczne. A dodatkowo pobudza apetyt i przyśpiesza trawienie. Działa także rozkurczowo, wzmacnia żołądek i przeciwdziała wzdęciom.
(dd)
Cebula
Pobudza apetyt, ale także zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Ponadto obniża stężenie cukru we krwi i działa przeciw zaparciu. Wykorzystywana jest także do pobudzania wydalania moczu. Trzeba pamiętać, że nadmiar może powodować wzdęcia.
Chrzan
Zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz pobudza apetyt. Pomaga w leczeniu anemii i ułatwia pracę układu pokarmowego. Zaleca się go przy zwykłej niestrawności. Ponadto ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.
Tiamina, czyli witamina B
Odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów. Naturalnym źródłem tej witaminy są: groch i fasola, mleko, wieprzowina, podroby, pieczywo pełnoziarniste oraz większość owoców. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń działania przewodu pokarmowego, utraty łaknienia, nudności, wymiotów, biegunki, spadku wagi czy bóli brzucha.
Arcydzięgiel
Zawiera olejki eteryczne o bardzo przyjemnym zapachu, oprócz tego kumarynę i sole mineralne. Korzeń ma działanie tonizujące, moczopędne, wykrztuśne, przeciwskurczowe, uspokajające oraz wzmacniające. Scukrzone łodygi arcydzięgla oddziałują na procesy trawienne i wzmacniają układ nerwowy. Można z nich przyrządzić także konfiturę bądź likier. Pomaga przy wzdęciach i kolkach jelitowych.
Kminek
Poprawia apetyt i zwiększa wydzielanie soku trawiennego. Używany jest na wzdęcia i zaparcia, ponieważ ma działanie wiatropędne.
Pietruszka
Sok z pietruszki polecany jest na anemię i wzmożenie apetytu. Wystarczy nać pietruszki przepuścić przez sokowirówkę i dodać nieco wody. Pobudza apetyt i działa moczopędnie.
Piołun
Można go podawać jako napar lub nalewkę przy niestrawności, schorzeniach wątroby i zaparciach. Można go pić także na poprawienie przemiany materii po zjedzeniu ciężkostrawnych dań. Naparz przyrządzamy, zalewając 1/4 łyżeczki suszu wrzątkiem (najlepiej wlać pół szklanki). Po ostudzeniu należy przecedzić. Zaleca się picie kilka razy dziennie albo 1/4 szklanki rano na czczo a resztę przed snem. Skuteczna jest także nalewka z piołunu, którą można zażywać kilka razy dziennie, około 20 kropli z cukrem na łyżeczce.
Seler
O tym, że seler pobudza apetyt wiedzieli już Starożytni Grecy i Rzymianie. Działa także moczopędnie i ułatwia pracę żołądka. Jest też cennym źródłem fosforu, żelaza, magnezu, potasu a także witamin, C, B1, B2, B6, PP, E i prowitaminy A. Pomaga zwalczać gorączkę.
Czerwona porzeczka
Sok z porzeczki wpływa pobudzająca na trawienie. Przy braku apetytu warto jest zjeść przed posiłkami trochę tego owocu. Zawiera dużo witaminy C.
Siemię lniane
W medycynie naturalnej wykorzystywane jest do łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego. Stosowane jest przy biegunkach i zaparciach. Siemię można jeść po zamoczeniu ziaren lub pić z niego wywar.