Pieczywo jest nieświeże? Znamy prosty patent
Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Koniec z marnowaniem jedzenia. Dzięki tej prostej sztuczce odświeżysz pieczywo. Skórką znów stanie się chrupiąca, a środek miękki i pachnący. Wystarczy tylko woda.
Po kilku dniach w chlebaku pieczywo staje się suche i niesmaczne. Aby go nie wyrzucać możesz przygotować modny brytyjski pudding chlebowy, tartą bułkę lub tosty francuskie. Jeśli jednak marzy ci się świeża bułeczka albo kromka z chrupiąca skórką, a sklepy są akurat zamknięte, wykorzystaj tę sztuczkę. Wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć smakiem świeżego pieczywa.
Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Gdy go wyciągniesz, będzie ciepły i chrupiący. Prawie jak z piekarni. Chleb czerstwieje, ponieważ traci wilgoć. Dzięki zanurzeniu w wodzie odświeży się. Tej sztuczki nie można jednak stosować, jeśli pieczywo jest krojone.
Warto również wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać chleb, by jak najdłużej zachował świeżość. Panuje przekonanie, że powinniśmy trzymać pieczywo w papierowej torbie. Jednak jak przekonuje Cher Loh ze szkoły gotowania Good Housekeeping Institute Cookery School, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Jeśli włożymy gorący chleb do takiego opakowania, papier wchłonie wilgoć, przez co skórka pieczywa staje się gumowata i niesmaczna.
- Kupowane w sklepie bochenki najlepiej przechowywać w plastikowej torbie w temperaturze pokojowej. Nigdy w lodówce. Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy – dodaje Cher Loh.