Pieczywo jest nieświeże? Znamy prosty patent

Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Koniec z marnowaniem jedzenia. Dzięki tej prostej sztuczce odświeżysz pieczywo. Skórką znów stanie się chrupiąca, a środek miękki i pachnący. Wystarczy tylko woda.

Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Po kilku dniach w chlebaku pieczywo staje się suche i niesmaczne. Aby go nie wyrzucać możesz przygotować modny brytyjski pudding chlebowy, tartą bułkę lub tosty francuskie. Jeśli jednak marzy ci się świeża bułeczka albo kromka z chrupiąca skórką, a sklepy są akurat zamknięte, wykorzystaj tę sztuczkę. Wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć smakiem świeżego pieczywa.

Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Gdy go wyciągniesz, będzie ciepły i chrupiący. Prawie jak z piekarni. Chleb czerstwieje, ponieważ traci wilgoć. Dzięki zanurzeniu w wodzie odświeży się. Tej sztuczki nie można jednak stosować, jeśli pieczywo jest krojone.

Warto również wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać chleb, by jak najdłużej zachował świeżość. Panuje przekonanie, że powinniśmy trzymać pieczywo w papierowej torbie. Jednak jak przekonuje Cher Loh ze szkoły gotowania Good Housekeeping Institute Cookery School, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Jeśli włożymy gorący chleb do takiego opakowania, papier wchłonie wilgoć, przez co skórka pieczywa staje się gumowata i niesmaczna.

- Kupowane w sklepie bochenki najlepiej przechowywać w plastikowej torbie w temperaturze pokojowej. Nigdy w lodówce. Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy – dodaje Cher Loh.

Zobacz też: Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany