Pieczywo jest nieświeże? Znamy prosty patent

Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Koniec z marnowaniem jedzenia. Dzięki tej prostej sztuczce odświeżysz pieczywo. Skórką znów stanie się chrupiąca, a środek miękki i pachnący. Wystarczy tylko woda.

Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Po kilku dniach w chlebaku pieczywo staje się suche i niesmaczne. Aby go nie wyrzucać możesz przygotować modny brytyjski pudding chlebowy, tartą bułkę lub tosty francuskie. Jeśli jednak marzy ci się świeża bułeczka albo kromka z chrupiąca skórką, a sklepy są akurat zamknięte, wykorzystaj tę sztuczkę. Wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć smakiem świeżego pieczywa.

Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Gdy go wyciągniesz, będzie ciepły i chrupiący. Prawie jak z piekarni. Chleb czerstwieje, ponieważ traci wilgoć. Dzięki zanurzeniu w wodzie odświeży się. Tej sztuczki nie można jednak stosować, jeśli pieczywo jest krojone.

Warto również wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać chleb, by jak najdłużej zachował świeżość. Panuje przekonanie, że powinniśmy trzymać pieczywo w papierowej torbie. Jednak jak przekonuje Cher Loh ze szkoły gotowania Good Housekeeping Institute Cookery School, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Jeśli włożymy gorący chleb do takiego opakowania, papier wchłonie wilgoć, przez co skórka pieczywa staje się gumowata i niesmaczna.

- Kupowane w sklepie bochenki najlepiej przechowywać w plastikowej torbie w temperaturze pokojowej. Nigdy w lodówce. Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy – dodaje Cher Loh.

Zobacz też: Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja