Pieczywo jest nieświeże? Znamy prosty patent

Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Koniec z marnowaniem jedzenia. Dzięki tej prostej sztuczce odświeżysz pieczywo. Skórką znów stanie się chrupiąca, a środek miękki i pachnący. Wystarczy tylko woda.

Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Po kilku dniach w chlebaku pieczywo staje się suche i niesmaczne. Aby go nie wyrzucać możesz przygotować modny brytyjski pudding chlebowy, tartą bułkę lub tosty francuskie. Jeśli jednak marzy ci się świeża bułeczka albo kromka z chrupiąca skórką, a sklepy są akurat zamknięte, wykorzystaj tę sztuczkę. Wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć smakiem świeżego pieczywa.

Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Gdy go wyciągniesz, będzie ciepły i chrupiący. Prawie jak z piekarni. Chleb czerstwieje, ponieważ traci wilgoć. Dzięki zanurzeniu w wodzie odświeży się. Tej sztuczki nie można jednak stosować, jeśli pieczywo jest krojone.

Warto również wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać chleb, by jak najdłużej zachował świeżość. Panuje przekonanie, że powinniśmy trzymać pieczywo w papierowej torbie. Jednak jak przekonuje Cher Loh ze szkoły gotowania Good Housekeeping Institute Cookery School, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Jeśli włożymy gorący chleb do takiego opakowania, papier wchłonie wilgoć, przez co skórka pieczywa staje się gumowata i niesmaczna.

- Kupowane w sklepie bochenki najlepiej przechowywać w plastikowej torbie w temperaturze pokojowej. Nigdy w lodówce. Niska temperatura zapobiega występowaniu pleśni, jednak spowoduje, że chleb szybciej stanie się czerstwy – dodaje Cher Loh.

Zobacz też: Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru