Trwa ładowanie...
dakek8w
19-07-2021 10:50

Pieczony halibut z pomidorami

Przepis

Halibut to tłusta ryba – pyszna i łatwa w przygotowaniu. Często doprawiam ją delikatnie, by zachowała wilgotność. Dodaję też pomidory, by była bardziej kwaskowa, i podaję na przykład z pureé z kalafiora.

dakek8w
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 filety z halibuta (ok. 700 g)
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duży pomidor
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przepis
  • Filety z halibuta umyj i osusz. Wyłóż oba kawałki ryby w naczyniu żaroodpornym i nasmaruj każdy z nich masłem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu cytrynowego.
  • Ząbek czosnku pokrój na cienkie plasterki, koperek posiekaj. Równomiernie rozłóż koperek i czosnek na halibucie. Odstaw rybę na minimum 10 minut.
  • Umyj pomidor i pokrój w grubsze plastry (potrzebujesz czterech). Pomidory koktajlowe przekrój na połówki. Wyłóż plastry pomidora na rybę (po 2 plastry na 1 filet) i pomidorkami koktajlowymi. Ponownie dopraw solą i pieprzem, udekoruj gałązkami tymianku.
  • Piecz w 200 stopniach ok. 25 minut.
  • Podawaj samodzielnie lub z ulubioną sałatką bądź pureé z kalafiora.

Przepis pochodzi z książki Eweliny Podrez-Siama "Dieta keto. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pieczony halibut z pomidorami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dakek8w
dakek8w
dakek8w
dakek8w
Więcej tematów
dakek8w