Pieczony halibut z pomidorami
Halibut to tłusta ryba – pyszna i łatwa w przygotowaniu. Często doprawiam ją delikatnie, by zachowała wilgotność. Dodaję też pomidory, by była bardziej kwaskowa, i podaję na przykład z pureé z kalafiora.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Filety z halibuta umyj i osusz. Wyłóż oba kawałki ryby w naczyniu żaroodpornym i nasmaruj każdy z nich masłem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu cytrynowego.
- Ząbek czosnku pokrój na cienkie plasterki, koperek posiekaj. Równomiernie rozłóż koperek i czosnek na halibucie. Odstaw rybę na minimum 10 minut.
- Umyj pomidor i pokrój w grubsze plastry (potrzebujesz czterech). Pomidory koktajlowe przekrój na połówki. Wyłóż plastry pomidora na rybę (po 2 plastry na 1 filet) i pomidorkami koktajlowymi. Ponownie dopraw solą i pieprzem, udekoruj gałązkami tymianku.
- Piecz w 200 stopniach ok. 25 minut.
- Podawaj samodzielnie lub z ulubioną sałatką bądź pureé z kalafiora.
Przepis pochodzi z książki Eweliny Podrez-Siama "Dieta keto. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze