Pieczone pierogi z soczewicą

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki (+ trochę do podsypania stolnicy)
  • 250 ml śmietany
  • 40 g drożdży
  • jajko + 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • żółtko do smarowania

Przepis

Drożdże utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać przesianą mąkę, jajka, żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier oraz sól. Składniki dobrze połączyć, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Przepis

Soczewicę przepłukać i ok. 3 szklankami wody. Ugotować do miękkości, odsączyć i zblendować. Dodać posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie składniki.

Przepis

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat, wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C (z termoobiegiem).

Przepis

Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm