Trwa ładowanie...
d2i3lgc
21-09-2017 13:39

Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie

Przepis

Danie dla prawdziwych fanów mięsnych przysmaków. Sekret smaku golonek to odpowiednia marynata. To prosta i sycąca propozycja na obiad dla kilku osób. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

d2i3lgc
3.7
(96 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki
  • 4 małe golonki z indyka,
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). W tym czasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 stopniach C przez ok. 1,5 godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia, przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.
Zobacz także: fuczki - regionalne placuszki palce lizać!

Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?

Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

75
35

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i3lgc
d2i3lgc
d2i3lgc
d2i3lgc
Więcej tematów
d2i3lgc