Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie
Danie dla prawdziwych fanów mięsnych przysmaków. Sekret smaku golonek to odpowiednia marynata. To prosta i sycąca propozycja na obiad dla kilku osób. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 małe golonki z indyka,
- ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,
Marynata:
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 płaska łyżka soli,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). W tym czasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 stopniach C przez ok. 1,5 godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia, przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.
Zobacz także: fuczki - regionalne placuszki palce lizać!
src="https://d.wpimg.pl/653414901--30432168/fu.jpg"/>
Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze