Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie

Danie dla prawdziwych fanów mięsnych przysmaków. Sekret smaku golonek to odpowiednia marynata. To prosta i sycąca propozycja na obiad dla kilku osób. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite daniePieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie
Monika Lemko

Składniki

  • 4 małe golonki z indyka,
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). W tym czasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 stopniach C przez ok. 1,5 godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia, przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.
Zobacz także: fuczki - regionalne placuszki palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯