Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?

Pieczeń rzymska, zwana też klopsem lub zającem. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczna. Świetna zarówno na ciepło do obiadu z ulubioną surówką i ziemniakami, jak i na zimno na kanapki. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Przepis

1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Przepis

2. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek, cebulę, odciśniętą kajzerkę, pietruszkę, oraz część rozmarynu i pietruszkę.

Przepis

3. Wyrobić na gładką i jednolitą masę. Małą keksówkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.

Przepis

4. Z jajek na twardo ściąć czubki. Połowę mięsa włożyć do keksówki formując wgłębienie na jajka, jajka ułożyć jedno z a drugim. Przykryć resztą mięsa i wyrównać.

Przepis

5. Posmarować wierzch pieczeni musztardą, na górze ułożyć gałązki rozmarynu. Piec godzinę w 180 st. C. Podawać na zimno lub gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie