Pełnoziarniste wstążki z tuńczykiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- Makaron pełnoziarnisty typu wstążki 400 g
- Dojrzałe pomidory 800 g
- Cebula 100 g
- 3 ząbki czosnku
- Tuńczyk w sosie własnym 250 g
- Śmietana 200 ml
- Natka pietruszki 10 g
- Koperek 10 g
- Bazylia 10 g
- Sól, pieprz
1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i zalewamy wszystko śmietaną.
3. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodajemy do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepis poleca Piotr Ceranowicz ekspert Lubelli
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze