- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty typu wstążki 400 g
- Dojrzałe pomidory 800 g
- Cebula 100 g
- 3 ząbki czosnku
- Tuńczyk w sosie własnym 250 g
- Śmietana 200 ml
- Natka pietruszki 10 g
- Koperek 10 g
- Bazylia 10 g
- Sól, pieprz
Przepis
1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Przepis
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i zalewamy wszystko śmietaną.
Przepis
3. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodajemy do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl