Patison – zapomniane warzywo wraca do łask. Dlaczego warto je jeść?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Wartościowy krewniak dyni

Obraz
© 123RF.COM

Na ryneczkach i warzywniakach pojawiły się już patisony. W ubiegłych stuleciach często gościły na polskich stołach. Z czasem ich sława nieco przybladła. Zostały wyparte przez cukinie i dynie. Teraz patisony wracają do łask. I słusznie. W tych oryginalnych warzywach kryje się wiele witamin i mikroelementów. Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Najczęściej ma białe, żółte lub zielonkawe owoce, które charakteryzują się oryginalnym wyglądem. Przypominają nieco statki kosmiczne - są płaskie i mają karbowane boki. To warzywo niskokaloryczne, lekkostrawne, o delikatnym smaku.

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce

/ 5Co się kryje pod skórką?

Obraz
© 123RF.COM

Miąższ patisona obfituje w witaminy i sole mineralne. Znajdziemy w nim witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, B1 – tiaminę, odpowiedzialną przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni oraz B2 – ryboflawinę, która jest niezbędna do procesów przemiany materii. Ryboflawina uczestniczy też w tworzeniu czerwonych płytek krwi i produkcji przeciwciał. Patisony to również smaczne źródło wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Podobnie jak inne rośliny dyniowate, dostarczają one także beta-karotenu, którego właściwości przydadzą się w profilaktyce raka. Najwięcej cennych składników jest w młodych egzemplarzach.

/ 5Warzywo dla odchudzających się

Obraz
© iStock.com

Patison jest warzywem lekkostrawnym, dlatego jego młode, niedojrzałe owoce stosuje się jako zdrowy zamiennik przekąsek, słodyczy oraz chipsów. Reguluje pracę układu trawiennego oraz przemianę materii. Swoje zastosowanie ma także w dietoterapii, głównie podczas leczenia otyłości, cukrzycy czy chorób układu pokarmowego. Patisony są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 18 kalorii!

/ 5Patison w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Z młodych patisonów nie trzeba usuwać skórki. Można je jeść na surowo w postaci pysznej jarzynki do obiadu. Aby ją przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret lub jogurtem naturalnym. Patisony nadają się także na marynaty, zalewy, do gulaszu mięsnego, smaczne są także patisony faszerowane, a następnie zapieczone bądź usmażone na złotobrązowy kolor. Ponadto sprawdzą się jako dodatek do zup jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać je z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Na ich bazie możemy także przygotować pyszny krem. Z patisona zrobimy też frytki. Wystarczy pokroić go w cienkie zapałki i usmażyć na gorącym oleju.

/ 5Sałatka z patisonem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 małe patisony, 4 marchewki, 1 pęczek dymki, 400 g pomidorów, 250 g pieczarek, kilka listków sałaty lodowej, 1 szklanka jogurtu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: patisony obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w krążki, a pomidory i pieczarki na ćwiartki. Sałatę poszarp na małe kawałki. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i cukrem. Dodaj posiekaną dymkę oraz przyprawy. Liście rozłóż na talerzu, połóż warzywa. Sałatkę polej przygotowanym sosem jogurtowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości