Pasztet z królika z jadalnymi kasztanami
Pasztet z królika z dodatkiem jadalnych kasztanów to wykwintna propozycja na świąteczny stół. Przygotowanie nie jest trudne, a smak z pewnością zachwyci wszystkich gości.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Oddzielić mięso królika od kości, pokroić mięso w duże kawałki, zrobić marynatę z koniaku, soli, pieprzu, polać marynatą, odstawić. Na dole ceramicznego naczynia ułożyć dwa plastry boczku, dodać kawałki królika w marynacie, całe kasztany, ułożyć w środku wątróbkę posoloną, popieprzoną, przykryć na zmianę mieloną wieprzowiną, kawałkami królika, wieprzowiną.
Przepis
Położyć 2 ostatnie kawałki boczku na wierzchu. Przykryć naczynie i zamknąć hermetycznie oblepiając dookoła pokrywę ciastem. Piec w piekarniku 1.30 godz. w temp. 180/200 st. C. Na chwilę pozostawić w piekarniku.
Przepis
Pieczenie: 1,30 godz. Czas przygotowania: 20 min.