Zamiast wyrzucać, zrób chipsy. Genialna przekąska z obierek
Jako "wielkopolska pyra" namiętnie gotuję ziemniaki do obiadu. Starannie je szoruję i równo je obieram (najlepiej obieraczką do warzyw). Dzięki temu mam możliwość przemieniania tych często niechcianych resztek w pyszną przekąskę. Tak przygotowane chipsy można przyprawić ulubionymi przyprawami. Świetnie się sprawdzi tymianek lub kumin. Chipsy z obierek ziemniaków są chrupiące i kuszące. Koniecznie skosztuj ich!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- obierki z ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn i słodka wędzona papryka
- Obierki umieść w dużej misce i przypraw. Całość wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, aby obierki nie dotykały się wzajemnie i były równomiernie rozłożone.
- Całość piecz ok 10 minut w 180 st. C (grzanie góra-dół). Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości o grubości obierek
Przepis pochodzi z książki Anny Lesz "Bez marnowania. Kuchnia zero waste"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze