U Roberta Makłowicza nic się nie marnuje. Co robi z czerstwym pieczywem?

Robert Makłowicz jest aktywny w mediach społecznościowych i nierzadko dzieli się fotkami ze swoich podróży, ale także z życia prywatnego. Tym razem zaprezentował szybki obiad w duchu no waste. Mało "instagramowe" zdjęcie w krótkim czasie polubiło niemal 17 tysięcy użytkowników.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i gospodarz programów
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus
27

Co zaprezentował Robert Makłowicz?

Robert Makłowicz to chyba najsłynniejszy polski krytyk kulinarny, a poza tym dziennikarz, gospodarz popularnego przez lata programu "Makłowicz w podróży" i podróżnik. Słynie z pięknej polszczyzny i umiłowania do jedzenia.

Na instagramowe konto krytyk wrzucił zdjęcie swojego obiadu utrzymanego w duchu niemarnowania żywności. Jak informuje pod fotką: – Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie.

Jaki jest efekt? Jak zwraca uwagę jedna z fanek, "mało instagramowy", lecz każdy, kto obserwuje poczynania Roberta Makłowicza, wie, że za jego daniami stoi ogromna wiedza, doświadczenie i apetyt. A każdy, kto choć raz jadł knedle z czerstwego pieczywa, zapamięta ten smak na zawsze. Podane z grzybami leśnymi i dojrzewającym serem z pewnością smakują wybornie.

Co więcej, biorąc pod uwagę realny problem, jakim jest marnowanie pieczywa, knedle wydają się świetnym rozwiązaniem na obiad zero waste.

Angielski patent na czerstwe pieczywo

Sprawdzony przepis na knedle z czerstwego chleba

Knedle z czerstwego pieczywa to potrawa, którą zajadają się Austriacy, Niemcy, Włosi, znana jest także na Śląsku, choć obecnie nieco zapomniana. Knedle można podać jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze będą smakować z ulubionym sosem lub jako wkładka do zupy chrzanowej czy – jak jadają je Tyrolczycy – aromatycznego bulionu.

Z ciasta powstałego z czerstwego chleba można wykonać także panierowane i smażone na oleju kotlety, a nawet placki. Knedle z kolei zawsze gotowane są we wrzątku.

Składniki na knedle z czerstwego pieczywa:

  • ok. 500 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
  • 1 szklanka mleka lub bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub koperku)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki lubczyku suszonego, ¼ łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie knedli z czerstwego pieczywa:

  1. Chleb porwać na drobne kawałki i zalać mlekiem (lub bulionem).
  2. Odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie posiekać bardzo drobno cebulę oraz natkę pietruszki.
  3. Gdy chleb zamieni się w miękką masę, dodać do niego cebulę, natkę pietruszki, jajka oraz przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jednolite, może być rzadkie.
  4. Po wyrobieniu nakryć miskę z ciastem i odstawić na 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu ciasto na knedle powinno być dość zwarte. W garnku zagotować wodę i osolić ją mocno.
  6. Z ciasta wyrabiać kulki wielkości śliwki i wrzucać partiami do wrzątku.
  7. Knedle gotować przez 10 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz i podawać z ulubionymi sosami czy dodatkami. Można knedle okrasić smażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor