U Roberta Makłowicza nic się nie marnuje. Co robi z czerstwym pieczywem?

Robert Makłowicz jest aktywny w mediach społecznościowych i nierzadko dzieli się fotkami ze swoich podróży, ale także z życia prywatnego. Tym razem zaprezentował szybki obiad w duchu no waste. Mało "instagramowe" zdjęcie w krótkim czasie polubiło niemal 17 tysięcy użytkowników.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i gospodarz programów
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Co zaprezentował Robert Makłowicz?

Robert Makłowicz to chyba najsłynniejszy polski krytyk kulinarny, a poza tym dziennikarz, gospodarz popularnego przez lata programu "Makłowicz w podróży" i podróżnik. Słynie z pięknej polszczyzny i umiłowania do jedzenia.

Na instagramowe konto krytyk wrzucił zdjęcie swojego obiadu utrzymanego w duchu niemarnowania żywności. Jak informuje pod fotką: – Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie.

Jaki jest efekt? Jak zwraca uwagę jedna z fanek, "mało instagramowy", lecz każdy, kto obserwuje poczynania Roberta Makłowicza, wie, że za jego daniami stoi ogromna wiedza, doświadczenie i apetyt. A każdy, kto choć raz jadł knedle z czerstwego pieczywa, zapamięta ten smak na zawsze. Podane z grzybami leśnymi i dojrzewającym serem z pewnością smakują wybornie.

Co więcej, biorąc pod uwagę realny problem, jakim jest marnowanie pieczywa, knedle wydają się świetnym rozwiązaniem na obiad zero waste.

Angielski patent na czerstwe pieczywo

Sprawdzony przepis na knedle z czerstwego chleba

Knedle z czerstwego pieczywa to potrawa, którą zajadają się Austriacy, Niemcy, Włosi, znana jest także na Śląsku, choć obecnie nieco zapomniana. Knedle można podać jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze będą smakować z ulubionym sosem lub jako wkładka do zupy chrzanowej czy – jak jadają je Tyrolczycy – aromatycznego bulionu.

Z ciasta powstałego z czerstwego chleba można wykonać także panierowane i smażone na oleju kotlety, a nawet placki. Knedle z kolei zawsze gotowane są we wrzątku.

Składniki na knedle z czerstwego pieczywa:

  • ok. 500 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
  • 1 szklanka mleka lub bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub koperku)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki lubczyku suszonego, ¼ łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie knedli z czerstwego pieczywa:

  1. Chleb porwać na drobne kawałki i zalać mlekiem (lub bulionem).
  2. Odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie posiekać bardzo drobno cebulę oraz natkę pietruszki.
  3. Gdy chleb zamieni się w miękką masę, dodać do niego cebulę, natkę pietruszki, jajka oraz przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jednolite, może być rzadkie.
  4. Po wyrobieniu nakryć miskę z ciastem i odstawić na 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu ciasto na knedle powinno być dość zwarte. W garnku zagotować wodę i osolić ją mocno.
  6. Z ciasta wyrabiać kulki wielkości śliwki i wrzucać partiami do wrzątku.
  7. Knedle gotować przez 10 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz i podawać z ulubionymi sosami czy dodatkami. Można knedle okrasić smażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny