Trwa ładowanie...

U Roberta Makłowicza nic się nie marnuje. Co robi z czerstwym pieczywem?

Robert Makłowicz jest aktywny w mediach społecznościowych i nierzadko dzieli się fotkami ze swoich podróży, ale także z życia prywatnego. Tym razem zaprezentował szybki obiad w duchu no waste. Mało "instagramowe" zdjęcie w krótkim czasie polubiło niemal 17 tysięcy użytkowników.

Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i gospodarz programówRobert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i gospodarz programówŹródło: Instagram
d7zeot7
d7zeot7

Co zaprezentował Robert Makłowicz?

Robert Makłowicz to chyba najsłynniejszy polski krytyk kulinarny, a poza tym dziennikarz, gospodarz popularnego przez lata programu "Makłowicz w podróży" i podróżnik. Słynie z pięknej polszczyzny i umiłowania do jedzenia.

Na instagramowe konto krytyk wrzucił zdjęcie swojego obiadu utrzymanego w duchu niemarnowania żywności. Jak informuje pod fotką: – Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie.

Jaki jest efekt? Jak zwraca uwagę jedna z fanek, "mało instagramowy", lecz każdy, kto obserwuje poczynania Roberta Makłowicza, wie, że za jego daniami stoi ogromna wiedza, doświadczenie i apetyt. A każdy, kto choć raz jadł knedle z czerstwego pieczywa, zapamięta ten smak na zawsze. Podane z grzybami leśnymi i dojrzewającym serem z pewnością smakują wybornie.

Co więcej, biorąc pod uwagę realny problem, jakim jest marnowanie pieczywa, knedle wydają się świetnym rozwiązaniem na obiad zero waste.

Angielski patent na czerstwe pieczywo

Sprawdzony przepis na knedle z czerstwego chleba

Knedle z czerstwego pieczywa to potrawa, którą zajadają się Austriacy, Niemcy, Włosi, znana jest także na Śląsku, choć obecnie nieco zapomniana. Knedle można podać jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze będą smakować z ulubionym sosem lub jako wkładka do zupy chrzanowej czy – jak jadają je Tyrolczycy – aromatycznego bulionu.

d7zeot7

Z ciasta powstałego z czerstwego chleba można wykonać także panierowane i smażone na oleju kotlety, a nawet placki. Knedle z kolei zawsze gotowane są we wrzątku.

Składniki na knedle z czerstwego pieczywa:

  • ok. 500 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
  • 1 szklanka mleka lub bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub koperku)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki lubczyku suszonego, ¼ łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie knedli z czerstwego pieczywa:

  1. Chleb porwać na drobne kawałki i zalać mlekiem (lub bulionem).
  2. Odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie posiekać bardzo drobno cebulę oraz natkę pietruszki.
  3. Gdy chleb zamieni się w miękką masę, dodać do niego cebulę, natkę pietruszki, jajka oraz przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jednolite, może być rzadkie.
  4. Po wyrobieniu nakryć miskę z ciastem i odstawić na 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu ciasto na knedle powinno być dość zwarte. W garnku zagotować wodę i osolić ją mocno.
  6. Z ciasta wyrabiać kulki wielkości śliwki i wrzucać partiami do wrzątku.
  7. Knedle gotować przez 10 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz i podawać z ulubionymi sosami czy dodatkami. Można knedle okrasić smażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

Zobacz także:

d7zeot7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d7zeot7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7zeot7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj