U Roberta Makłowicza nic się nie marnuje. Co robi z czerstwym pieczywem?

Robert Makłowicz jest aktywny w mediach społecznościowych i nierzadko dzieli się fotkami ze swoich podróży, ale także z życia prywatnego. Tym razem zaprezentował szybki obiad w duchu no waste. Mało "instagramowe" zdjęcie w krótkim czasie polubiło niemal 17 tysięcy użytkowników.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i gospodarz programów
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Co zaprezentował Robert Makłowicz?

Robert Makłowicz to chyba najsłynniejszy polski krytyk kulinarny, a poza tym dziennikarz, gospodarz popularnego przez lata programu "Makłowicz w podróży" i podróżnik. Słynie z pięknej polszczyzny i umiłowania do jedzenia.

Na instagramowe konto krytyk wrzucił zdjęcie swojego obiadu utrzymanego w duchu niemarnowania żywności. Jak informuje pod fotką: – Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie.

Jaki jest efekt? Jak zwraca uwagę jedna z fanek, "mało instagramowy", lecz każdy, kto obserwuje poczynania Roberta Makłowicza, wie, że za jego daniami stoi ogromna wiedza, doświadczenie i apetyt. A każdy, kto choć raz jadł knedle z czerstwego pieczywa, zapamięta ten smak na zawsze. Podane z grzybami leśnymi i dojrzewającym serem z pewnością smakują wybornie.

Co więcej, biorąc pod uwagę realny problem, jakim jest marnowanie pieczywa, knedle wydają się świetnym rozwiązaniem na obiad zero waste.

Angielski patent na czerstwe pieczywo

Sprawdzony przepis na knedle z czerstwego chleba

Knedle z czerstwego pieczywa to potrawa, którą zajadają się Austriacy, Niemcy, Włosi, znana jest także na Śląsku, choć obecnie nieco zapomniana. Knedle można podać jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze będą smakować z ulubionym sosem lub jako wkładka do zupy chrzanowej czy – jak jadają je Tyrolczycy – aromatycznego bulionu.

Z ciasta powstałego z czerstwego chleba można wykonać także panierowane i smażone na oleju kotlety, a nawet placki. Knedle z kolei zawsze gotowane są we wrzątku.

Składniki na knedle z czerstwego pieczywa:

  • ok. 500 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
  • 1 szklanka mleka lub bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub koperku)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki lubczyku suszonego, ¼ łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie knedli z czerstwego pieczywa:

  1. Chleb porwać na drobne kawałki i zalać mlekiem (lub bulionem).
  2. Odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie posiekać bardzo drobno cebulę oraz natkę pietruszki.
  3. Gdy chleb zamieni się w miękką masę, dodać do niego cebulę, natkę pietruszki, jajka oraz przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jednolite, może być rzadkie.
  4. Po wyrobieniu nakryć miskę z ciastem i odstawić na 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu ciasto na knedle powinno być dość zwarte. W garnku zagotować wodę i osolić ją mocno.
  6. Z ciasta wyrabiać kulki wielkości śliwki i wrzucać partiami do wrzątku.
  7. Knedle gotować przez 10 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz i podawać z ulubionymi sosami czy dodatkami. Można knedle okrasić smażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja