U Roberta Makłowicza nic się nie marnuje. Co robi z czerstwym pieczywem?

Robert Makłowicz jest aktywny w mediach społecznościowych i nierzadko dzieli się fotkami ze swoich podróży, ale także z życia prywatnego. Tym razem zaprezentował szybki obiad w duchu no waste. Mało "instagramowe" zdjęcie w krótkim czasie polubiło niemal 17 tysięcy użytkowników.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz to znany krytyk kulinarny i gospodarz programów
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Co zaprezentował Robert Makłowicz?

Robert Makłowicz to chyba najsłynniejszy polski krytyk kulinarny, a poza tym dziennikarz, gospodarz popularnego przez lata programu "Makłowicz w podróży" i podróżnik. Słynie z pięknej polszczyzny i umiłowania do jedzenia.

Na instagramowe konto krytyk wrzucił zdjęcie swojego obiadu utrzymanego w duchu niemarnowania żywności. Jak informuje pod fotką: – Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie.

Jaki jest efekt? Jak zwraca uwagę jedna z fanek, "mało instagramowy", lecz każdy, kto obserwuje poczynania Roberta Makłowicza, wie, że za jego daniami stoi ogromna wiedza, doświadczenie i apetyt. A każdy, kto choć raz jadł knedle z czerstwego pieczywa, zapamięta ten smak na zawsze. Podane z grzybami leśnymi i dojrzewającym serem z pewnością smakują wybornie.

Co więcej, biorąc pod uwagę realny problem, jakim jest marnowanie pieczywa, knedle wydają się świetnym rozwiązaniem na obiad zero waste.

Angielski patent na czerstwe pieczywo

Sprawdzony przepis na knedle z czerstwego chleba

Knedle z czerstwego pieczywa to potrawa, którą zajadają się Austriacy, Niemcy, Włosi, znana jest także na Śląsku, choć obecnie nieco zapomniana. Knedle można podać jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze będą smakować z ulubionym sosem lub jako wkładka do zupy chrzanowej czy – jak jadają je Tyrolczycy – aromatycznego bulionu.

Z ciasta powstałego z czerstwego chleba można wykonać także panierowane i smażone na oleju kotlety, a nawet placki. Knedle z kolei zawsze gotowane są we wrzątku.

Składniki na knedle z czerstwego pieczywa:

  • ok. 500 g czerstwego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
  • 1 szklanka mleka lub bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki (lub koperku)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki lubczyku suszonego, ¼ łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie knedli z czerstwego pieczywa:

  1. Chleb porwać na drobne kawałki i zalać mlekiem (lub bulionem).
  2. Odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie posiekać bardzo drobno cebulę oraz natkę pietruszki.
  3. Gdy chleb zamieni się w miękką masę, dodać do niego cebulę, natkę pietruszki, jajka oraz przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jednolite, może być rzadkie.
  4. Po wyrobieniu nakryć miskę z ciastem i odstawić na 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu ciasto na knedle powinno być dość zwarte. W garnku zagotować wodę i osolić ją mocno.
  6. Z ciasta wyrabiać kulki wielkości śliwki i wrzucać partiami do wrzątku.
  7. Knedle gotować przez 10 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerz i podawać z ulubionymi sosami czy dodatkami. Można knedle okrasić smażoną cebulką lub skwarkami z boczku.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm