Paprykarz z dorsza. Domowa wersja

Paprykarz to smaczna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i warzyw, podsmażonych w sosie pomidorowym. Choć paprykarz kojarzymy ze Szczecinem, potrawa wywodzi się tak naprawdę z kuchni węgierskiej. Zobaczcie, jak przygotować smaczny domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty.

Paprykarz z dorszaPaprykarz z dorsza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg filetu z dorsza bez skóry
  • ½ szklanki suchego ryżu
  • średnia cebula
  • por (kawałek o dł. ok. 10 cm)
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • mały ząbek czosnku
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżka keczupu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, chili

Przepis

  • Ryż ugotuj na sypko według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedź.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a por w półplasterki.
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  • Usmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmij z patelni i rozdrobnij widelcem.
  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby zeszklij cebulę i por.
  • Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażaj, mieszając.
  • Następnie całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  • Kiedy warzywa zrobią się miękkie, dodaj rybę, ryż, koncentrat, keczup i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dolej ocet i przypraw.
  • Podlej niewielką ilością przegotowanej wody. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Paprykarz zostaw, by całkowicie ostygł.
  • Przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?