Paprykarz z dorsza. Domowa wersja

Paprykarz to smaczna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i warzyw, podsmażonych w sosie pomidorowym. Choć paprykarz kojarzymy ze Szczecinem, potrawa wywodzi się tak naprawdę z kuchni węgierskiej. Zobaczcie, jak przygotować smaczny domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty.

Paprykarz z dorszaPaprykarz z dorsza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg filetu z dorsza bez skóry
  • ½ szklanki suchego ryżu
  • średnia cebula
  • por (kawałek o dł. ok. 10 cm)
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • mały ząbek czosnku
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżka keczupu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, chili

Przepis

  • Ryż ugotuj na sypko według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedź.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a por w półplasterki.
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  • Usmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmij z patelni i rozdrobnij widelcem.
  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby zeszklij cebulę i por.
  • Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażaj, mieszając.
  • Następnie całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  • Kiedy warzywa zrobią się miękkie, dodaj rybę, ryż, koncentrat, keczup i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dolej ocet i przypraw.
  • Podlej niewielką ilością przegotowanej wody. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Paprykarz zostaw, by całkowicie ostygł.
  • Przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów