Paprykarz z dorsza. Domowa wersja
Paprykarz to smaczna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i warzyw, podsmażonych w sosie pomidorowym. Choć paprykarz kojarzymy ze Szczecinem, potrawa wywodzi się tak naprawdę z kuchni węgierskiej. Zobaczcie, jak przygotować smaczny domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ryż ugotuj na sypko według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedź.
- Cebulę pokrój w kostkę, a por w półplasterki.
- Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
- Usmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmij z patelni i rozdrobnij widelcem.
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby zeszklij cebulę i por.
- Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażaj, mieszając.
- Następnie całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.
- Kiedy warzywa zrobią się miękkie, dodaj rybę, ryż, koncentrat, keczup i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dolej ocet i przypraw.
- Podlej niewielką ilością przegotowanej wody. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Paprykarz zostaw, by całkowicie ostygł.
- Przechowuj w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl