Trwa ładowanie...
d2grf6g
26-08-2016 08:35

Panna cotta z kruszonką i cukrem miętowym

Przepis
3.6
(7 głosów)
Oceń:
d2grf6g
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • Panna cotta:
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 70 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • olej
  • Składniki na kruszonkę:
  • 5 łyżek stołowych mąki krupczatki
  • 2 łyżki stołowe syropu malinowego
  • 1 łyżka masła 82 proc.
  • Składniki na puder miętowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 10 listków świeżej mięty
  • Do podania:
  • 150 ml syropu malinowego
  • świeże maliny
Przepis

[list=1]
[]Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Dodaj żelatynę do rondelka, wymieszaj dokładnie. Miseczki do panna cotty wysmaruj lekko olejem. Panna cottę wlej do miseczek, wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
[
]Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
[]Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp go na płaski talerzyk, odstaw (w tym czasie cukier przeschnie).
[
]Na talerz wyłóż kruszonkę, na nią panna cottę, polej syropem, następnie połóż na niej kilka malin. Całość posyp miętowym cukrem.
[/list]

Przepis dodał użytkownik GarniecMagalie

Panna cotta z kruszonką i cukrem miętowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
Więcej tematów
d2grf6g