Panna cotta z kruszonką i cukrem miętowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Panna cotta:
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 70 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- olej
- Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek stołowych mąki krupczatki
- 2 łyżki stołowe syropu malinowego
- 1 łyżka masła 82 proc.
- Składniki na puder miętowy:
- 3 łyżki cukru
- 10 listków świeżej mięty
- Do podania:
- 150 ml syropu malinowego
- świeże maliny
[list=1]
[]Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Dodaj żelatynę do rondelka, wymieszaj dokładnie. Miseczki do panna cotty wysmaruj lekko olejem. Panna cottę wlej do miseczek, wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
[]Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
[]Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp go na płaski talerzyk, odstaw (w tym czasie cukier przeschnie).
[]Na talerz wyłóż kruszonkę, na nią panna cottę, polej syropem, następnie połóż na niej kilka malin. Całość posyp miętowym cukrem.
[/list]
Przepis dodał użytkownik GarniecMagalie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze