Panna cotta z kruszonką i cukrem miętowym

Obraz

Składniki

  • Panna cotta:
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 70 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • olej
  • Składniki na kruszonkę:
  • 5 łyżek stołowych mąki krupczatki
  • 2 łyżki stołowe syropu malinowego
  • 1 łyżka masła 82 proc.
  • Składniki na puder miętowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 10 listków świeżej mięty
  • Do podania:
  • 150 ml syropu malinowego
  • świeże maliny

Przepis

[list=1]
[]Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Dodaj żelatynę do rondelka, wymieszaj dokładnie. Miseczki do panna cotty wysmaruj lekko olejem. Panna cottę wlej do miseczek, wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
[
]Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
[]Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp go na płaski talerzyk, odstaw (w tym czasie cukier przeschnie).
[
]Na talerz wyłóż kruszonkę, na nią panna cottę, polej syropem, następnie połóż na niej kilka malin. Całość posyp miętowym cukrem.
[/list]

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀