Panna cotta z kruszonką i cukrem miętowym

Obraz

Składniki

  • Panna cotta:
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 70 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • olej
  • Składniki na kruszonkę:
  • 5 łyżek stołowych mąki krupczatki
  • 2 łyżki stołowe syropu malinowego
  • 1 łyżka masła 82 proc.
  • Składniki na puder miętowy:
  • 3 łyżki cukru
  • 10 listków świeżej mięty
  • Do podania:
  • 150 ml syropu malinowego
  • świeże maliny

Przepis

[list=1]
[]Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Dodaj żelatynę do rondelka, wymieszaj dokładnie. Miseczki do panna cotty wysmaruj lekko olejem. Panna cottę wlej do miseczek, wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
[
]Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
[]Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp go na płaski talerzyk, odstaw (w tym czasie cukier przeschnie).
[
]Na talerz wyłóż kruszonkę, na nią panna cottę, polej syropem, następnie połóż na niej kilka malin. Całość posyp miętowym cukrem.
[/list]

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie