Panie w PRL-u zajadały się na potęgę. Najtańszy sposób na gładką skórę i elastyczne stawy
Dziś traktujemy ją jako dodatek do ciast, a zwłaszcza sernika na zimno. W PRL-u zaś była pełnoprawnym deserem podawanym w kawiarniach i oczywiście bardzo często przygotowywanym w domu. Dokładano do niej owoce i bakalie. Czy warto wrócić do jedzenia galaretki?
Galaretka, budyń, kogel-mogel, truskawki ze śmietaną to szybkie i proste desery, które pamiętamy z czasów PRL-u. Na pewno trudno je nazwać wykwintnymi, ale mamy z nimi związane miłe wspomnienia, a i smaku trudno im odmówić. W dodatku wcale nie są pozbawione wartości odżywczych. Tak jest na przykład w przypadku galaretki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone
Lepsza domowa czy ze sklepu?
Galaretka? Najczęściej od razu kojarzymy te gotowe w torebkach, które można kupić w wielu smakach i kolorach. Niestety, często zawierają one dużo cukru, barwników i sztucznych barwników. Dlatego kupując je, warto zerknąć na skład. Znacznie korzystniej dla zdrowia przygotować galaretkę od podstaw i tak właśnie robiły nasze mamy i babcie. Potrzebny będzie tylko naturalny sok lub kompot oraz żelatyna. Taka domowa wersja ma nie tylko krótki skład, ale też pozwala na eksperymentowanie ze smakiem. Osobnym tematem są dodatki. O tej porze roku bezkonkurencyjne są świeże owoce. Domowa galaretka z truskawkami? Zjedzą ją z przyjemnością nie tylko dzieci.
Co cennego zawiera galaretka?
Kolagen to zdecydowanie najbardziej wartościowy składnik galaretki. Ma on duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Chroni chrząstki stawowe przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację. Galaretka jest również korzystna dla włosów i paznokci, wzmacniając je i nadając im blasku. Dodatkowo poprawia sprężystość i nawilżenie skóry, zmniejszając ryzyko powstawania rozstępów. Kolagen pozytywnie wpływa także na pracę jelit, pomagając zapobiegać wzdęciom i zaparciom.
Domowa galaretka
Składniki:
- 2 szklanki soku owocowego lub kompotu,
- 1 łyżka żelatyny spożywczej,
- cukier do smaku (opcjonalnie słodzik),
- świeże owoce, np. truskawki czy borówki,
- rodzynki lub suszona żurawina (opcjonalnie),
- starta czekolada (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5–10 minut, aby napęczniała.
- Podgrzej sok lub kompot, możesz go posłodzić. Gdy napój będzie gorący, dodaj przygotowaną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Galaretkę przelej do pucharków, szklanek czy miseczek. Możesz dodać kawałki owoców. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
- Galaretkę podawaj posypaną bakaliami lub startą czekoladą.