Panie w PRL-u zajadały się na potęgę. Najtańszy sposób na gładką skórę i elastyczne stawy

Dziś traktujemy ją jako dodatek do ciast, a zwłaszcza sernika na zimno. W PRL-u zaś była pełnoprawnym deserem podawanym w kawiarniach i oczywiście bardzo często przygotowywanym w domu. Dokładano do niej owoce i bakalie. Czy warto wrócić do jedzenia galaretki?

GalaretkaGalaretka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAYA MONA
Dorota Gepert

Galaretka, budyń, kogel-mogel, truskawki ze śmietaną to szybkie i proste desery, które pamiętamy z czasów PRL-u. Na pewno trudno je nazwać wykwintnymi, ale mamy z nimi związane miłe wspomnienia, a i smaku trudno im odmówić. W dodatku wcale nie są pozbawione wartości odżywczych. Tak jest na przykład w przypadku galaretki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Lepsza domowa czy ze sklepu?

Galaretka? Najczęściej od razu kojarzymy te gotowe w torebkach, które można kupić w wielu smakach i kolorach. Niestety, często zawierają one dużo cukru, barwników i sztucznych barwników. Dlatego kupując je, warto zerknąć na skład. Znacznie korzystniej dla zdrowia przygotować galaretkę od podstaw i tak właśnie robiły nasze mamy i babcie. Potrzebny będzie tylko naturalny sok lub kompot oraz żelatyna. Taka domowa wersja ma nie tylko krótki skład, ale też pozwala na eksperymentowanie ze smakiem. Osobnym tematem są dodatki. O tej porze roku bezkonkurencyjne są świeże owoce. Domowa galaretka z truskawkami? Zjedzą ją z przyjemnością nie tylko dzieci.

Co cennego zawiera galaretka?

Kolagen to zdecydowanie najbardziej wartościowy składnik galaretki. Ma on duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Chroni chrząstki stawowe przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację. Galaretka jest również korzystna dla włosów i paznokci, wzmacniając je i nadając im blasku. Dodatkowo poprawia sprężystość i nawilżenie skóry, zmniejszając ryzyko powstawania rozstępów. Kolagen pozytywnie wpływa także na pracę jelit, pomagając zapobiegać wzdęciom i zaparciom.

Domowa galaretka

Składniki:

  • 2 szklanki soku owocowego lub kompotu,
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej,
  • cukier do smaku (opcjonalnie słodzik),
  • świeże owoce, np. truskawki czy borówki,
  • rodzynki lub suszona żurawina (opcjonalnie),
  • starta czekolada (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5–10 minut, aby napęczniała.
  2. Podgrzej sok lub kompot, możesz go posłodzić. Gdy napój będzie gorący, dodaj przygotowaną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Galaretkę przelej do pucharków, szklanek czy miseczek. Możesz dodać kawałki owoców. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
  4. Galaretkę podawaj posypaną bakaliami lub startą czekoladą.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇