Panie w PRL-u zajadały się na potęgę. Najtańszy sposób na gładką skórę i elastyczne stawy

Dziś traktujemy ją jako dodatek do ciast, a zwłaszcza sernika na zimno. W PRL-u zaś była pełnoprawnym deserem podawanym w kawiarniach i oczywiście bardzo często przygotowywanym w domu. Dokładano do niej owoce i bakalie. Czy warto wrócić do jedzenia galaretki?

GalaretkaGalaretka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAYA MONA
Dorota Gepert

Galaretka, budyń, kogel-mogel, truskawki ze śmietaną to szybkie i proste desery, które pamiętamy z czasów PRL-u. Na pewno trudno je nazwać wykwintnymi, ale mamy z nimi związane miłe wspomnienia, a i smaku trudno im odmówić. W dodatku wcale nie są pozbawione wartości odżywczych. Tak jest na przykład w przypadku galaretki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Lepsza domowa czy ze sklepu?

Galaretka? Najczęściej od razu kojarzymy te gotowe w torebkach, które można kupić w wielu smakach i kolorach. Niestety, często zawierają one dużo cukru, barwników i sztucznych barwników. Dlatego kupując je, warto zerknąć na skład. Znacznie korzystniej dla zdrowia przygotować galaretkę od podstaw i tak właśnie robiły nasze mamy i babcie. Potrzebny będzie tylko naturalny sok lub kompot oraz żelatyna. Taka domowa wersja ma nie tylko krótki skład, ale też pozwala na eksperymentowanie ze smakiem. Osobnym tematem są dodatki. O tej porze roku bezkonkurencyjne są świeże owoce. Domowa galaretka z truskawkami? Zjedzą ją z przyjemnością nie tylko dzieci.

Co cennego zawiera galaretka?

Kolagen to zdecydowanie najbardziej wartościowy składnik galaretki. Ma on duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Chroni chrząstki stawowe przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację. Galaretka jest również korzystna dla włosów i paznokci, wzmacniając je i nadając im blasku. Dodatkowo poprawia sprężystość i nawilżenie skóry, zmniejszając ryzyko powstawania rozstępów. Kolagen pozytywnie wpływa także na pracę jelit, pomagając zapobiegać wzdęciom i zaparciom.

Domowa galaretka

Składniki:

  • 2 szklanki soku owocowego lub kompotu,
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej,
  • cukier do smaku (opcjonalnie słodzik),
  • świeże owoce, np. truskawki czy borówki,
  • rodzynki lub suszona żurawina (opcjonalnie),
  • starta czekolada (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5–10 minut, aby napęczniała.
  2. Podgrzej sok lub kompot, możesz go posłodzić. Gdy napój będzie gorący, dodaj przygotowaną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Galaretkę przelej do pucharków, szklanek czy miseczek. Możesz dodać kawałki owoców. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
  4. Galaretkę podawaj posypaną bakaliami lub startą czekoladą.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna