Panie w PRL-u zajadały się na potęgę. Najtańszy sposób na gładką skórę i elastyczne stawy

Dziś traktujemy ją jako dodatek do ciast, a zwłaszcza sernika na zimno. W PRL-u zaś była pełnoprawnym deserem podawanym w kawiarniach i oczywiście bardzo często przygotowywanym w domu. Dokładano do niej owoce i bakalie. Czy warto wrócić do jedzenia galaretki?

GalaretkaGalaretka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAYA MONA
Dorota Gepert

Galaretka, budyń, kogel-mogel, truskawki ze śmietaną to szybkie i proste desery, które pamiętamy z czasów PRL-u. Na pewno trudno je nazwać wykwintnymi, ale mamy z nimi związane miłe wspomnienia, a i smaku trudno im odmówić. W dodatku wcale nie są pozbawione wartości odżywczych. Tak jest na przykład w przypadku galaretki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Lepsza domowa czy ze sklepu?

Galaretka? Najczęściej od razu kojarzymy te gotowe w torebkach, które można kupić w wielu smakach i kolorach. Niestety, często zawierają one dużo cukru, barwników i sztucznych barwników. Dlatego kupując je, warto zerknąć na skład. Znacznie korzystniej dla zdrowia przygotować galaretkę od podstaw i tak właśnie robiły nasze mamy i babcie. Potrzebny będzie tylko naturalny sok lub kompot oraz żelatyna. Taka domowa wersja ma nie tylko krótki skład, ale też pozwala na eksperymentowanie ze smakiem. Osobnym tematem są dodatki. O tej porze roku bezkonkurencyjne są świeże owoce. Domowa galaretka z truskawkami? Zjedzą ją z przyjemnością nie tylko dzieci.

Co cennego zawiera galaretka?

Kolagen to zdecydowanie najbardziej wartościowy składnik galaretki. Ma on duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Chroni chrząstki stawowe przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację. Galaretka jest również korzystna dla włosów i paznokci, wzmacniając je i nadając im blasku. Dodatkowo poprawia sprężystość i nawilżenie skóry, zmniejszając ryzyko powstawania rozstępów. Kolagen pozytywnie wpływa także na pracę jelit, pomagając zapobiegać wzdęciom i zaparciom.

Domowa galaretka

Składniki:

  • 2 szklanki soku owocowego lub kompotu,
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej,
  • cukier do smaku (opcjonalnie słodzik),
  • świeże owoce, np. truskawki czy borówki,
  • rodzynki lub suszona żurawina (opcjonalnie),
  • starta czekolada (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5–10 minut, aby napęczniała.
  2. Podgrzej sok lub kompot, możesz go posłodzić. Gdy napój będzie gorący, dodaj przygotowaną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Galaretkę przelej do pucharków, szklanek czy miseczek. Możesz dodać kawałki owoców. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
  4. Galaretkę podawaj posypaną bakaliami lub startą czekoladą.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem