Trwa ładowanie...

Panie w PRL-u zajadały się na potęgę. Najtańszy sposób na gładką skórę i elastyczne stawy

Dziś traktujemy ją jako dodatek do ciast, a zwłaszcza sernika na zimno. W PRL-u zaś była pełnoprawnym deserem podawanym w kawiarniach i oczywiście bardzo często przygotowywanym w domu. Dokładano do niej owoce i bakalie. Czy warto wrócić do jedzenia galaretki?

GalaretkaGalaretkaŹródło: Adobe Stock, fot: PAYA MONA
d4tz8xp
d4tz8xp

Galaretka, budyń, kogel-mogel, truskawki ze śmietaną to szybkie i proste desery, które pamiętamy z czasów PRL-u. Na pewno trudno je nazwać wykwintnymi, ale mamy z nimi związane miłe wspomnienia, a i smaku trudno im odmówić. W dodatku wcale nie są pozbawione wartości odżywczych. Tak jest na przykład w przypadku galaretki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Lepsza domowa czy ze sklepu?

Galaretka? Najczęściej od razu kojarzymy te gotowe w torebkach, które można kupić w wielu smakach i kolorach. Niestety, często zawierają one dużo cukru, barwników i sztucznych barwników. Dlatego kupując je, warto zerknąć na skład. Znacznie korzystniej dla zdrowia przygotować galaretkę od podstaw i tak właśnie robiły nasze mamy i babcie. Potrzebny będzie tylko naturalny sok lub kompot oraz żelatyna. Taka domowa wersja ma nie tylko krótki skład, ale też pozwala na eksperymentowanie ze smakiem. Osobnym tematem są dodatki. O tej porze roku bezkonkurencyjne są świeże owoce. Domowa galaretka z truskawkami? Zjedzą ją z przyjemnością nie tylko dzieci.

d4tz8xp

Co cennego zawiera galaretka?

Kolagen to zdecydowanie najbardziej wartościowy składnik galaretki. Ma on duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Chroni chrząstki stawowe przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację. Galaretka jest również korzystna dla włosów i paznokci, wzmacniając je i nadając im blasku. Dodatkowo poprawia sprężystość i nawilżenie skóry, zmniejszając ryzyko powstawania rozstępów. Kolagen pozytywnie wpływa także na pracę jelit, pomagając zapobiegać wzdęciom i zaparciom.

Domowa galaretka

Składniki:

  • 2 szklanki soku owocowego lub kompotu,
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej,
  • cukier do smaku (opcjonalnie słodzik),
  • świeże owoce, np. truskawki czy borówki,
  • rodzynki lub suszona żurawina (opcjonalnie),
  • starta czekolada (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5–10 minut, aby napęczniała.
  2. Podgrzej sok lub kompot, możesz go posłodzić. Gdy napój będzie gorący, dodaj przygotowaną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Galaretkę przelej do pucharków, szklanek czy miseczek. Możesz dodać kawałki owoców. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
  4. Galaretkę podawaj posypaną bakaliami lub startą czekoladą.
d4tz8xp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4tz8xp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj