Mintaj – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie w kuchni

Filet z mintaja nie jest najpopularniejszą potrawą rybną w Polsce. Traktuje się go trochę po macoszemu ze względu na niewielką zawartość kwasów tłuszczowych i składników odżywczych. Mintaj pod kilkoma względami przewyższa jednak inne ryby i można go przyrządzić naprawdę smakowicie.

MintajPo filet z mintaja sięgajmy przede wszystkim wtedy, kiedy ograniczamy kaloryczność posiłków i jesteśmy w trakcie odchudzania
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Mintaj – wartości odżywcze

Mintaj, podobnie jak dorsz, należy do ryb bardzo chudych. Ma śladowe ilości kwasów tłuszczowych, co paradoksalnie nie świadczy o tej rybie najlepiej. Z rybami bowiem, odwrotnie niż innymi produktami spożywczymi, jest tak, że lepiej wybierać te tłuste. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe są bardzo zdrowe. Mintaj będzie jednak dobrą propozycją dla wszystkich odchudzających się, bo jedząc potrawy z mintaja nie dostarczamy organizmowi zbyt dużo kalorii.

Mimo niskiej zawartości kwasów tłuszczowych mintaj jest rybą zdrową i pod kilkoma względami może się okazać lepszy od pozostałych. Przede wszystkim dlatego, że ryby hodowlane albo rodzime – bałtyckie, często żyją w wodach zanieczyszczonych, a przez to ich mięso przeniknięte jest związkami niepożądanymi w organizmie, np. rtęcią. Mintaj jest natomiast rybą oceaniczną, importowaną i problem zanieczyszczenia mięsa go nie dotyczy. Dlatego śmiało można mintaja podawać nawet dzieciom i kobietom w ciąży.

Mintaj ma co prawda mało tłuszczu, ale nie znaczy to, że nie ma go w ogóle. W mięsie mintaja znajdziemy kwasy omega 3, czyli zdrowy tłuszcz, ale niestety bardzo mało. Wśród innych właściwości mintaja można wymieniać sporą zawartość witaminy D i witaminy A. Jak inne ryby, mintaj jest także bogaty w selen.

Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy

Mintaj – kalorie

Po filet z mintaja sięgajmy przede wszystkim wtedy, kiedy ograniczamy kaloryczność posiłków i jesteśmy w trakcie odchudzania. Kalorii w mintaju jest bardzo mało ze względu na fakt, że jest to ryba niskotłuszczowa. W 100 g mintaja jest zaledwie 56 kalorii. Dla porównania takiej samej wielkości kawałek łososia ma już 179 kalorii, a makreli – 205 kalorii. W dodatku mintaja można przygotować tak, żeby był lekko strawny i naprawdę pyszny.

Mintaj – zastosowanie

Mintaja możemy kupić w formie paluszków rybnych albo surimi. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie z uwagi na fakt, że obróbka termiczna wpływa na zawartość składników odżywczych w mintaju. W tych wysoko przetworzonych daniach będzie ich oczywiście najmniej. Dlatego warto sięgać po surowe kawałki ryby i samodzielnie przygotować potrawy z mintaja.

Najzdrowsze będzie oczywiście przyrządzenie mintaja na parze. Wystarczy taki filet otoczyć warzywami i polać sosem koperkowym, żeby stworzyć pyszne i lekkie danie. Świetny wychodzi także mintaj smażony albo pieczony w piekarniku. Możemy przygotować także klasyczne kotlety i obtoczyć mintaja w panierce, a następnie smażyć na patelni. Ciekawą propozycją jest także mintaj w cieście. Zastosowań jest więc naprawdę sporo. Pamiętajmy jednak, że jeśli zależy nam na jak najniższej kaloryczności posiłków, powinniśmy zrezygnować z panierki i smażenia, które znacznie podnoszą zawartość tłuszczu w potrawie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯