Mintaj – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie w kuchni

Filet z mintaja nie jest najpopularniejszą potrawą rybną w Polsce. Traktuje się go trochę po macoszemu ze względu na niewielką zawartość kwasów tłuszczowych i składników odżywczych. Mintaj pod kilkoma względami przewyższa jednak inne ryby i można go przyrządzić naprawdę smakowicie.

MintajPo filet z mintaja sięgajmy przede wszystkim wtedy, kiedy ograniczamy kaloryczność posiłków i jesteśmy w trakcie odchudzania
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Mintaj – wartości odżywcze

Mintaj, podobnie jak dorsz, należy do ryb bardzo chudych. Ma śladowe ilości kwasów tłuszczowych, co paradoksalnie nie świadczy o tej rybie najlepiej. Z rybami bowiem, odwrotnie niż innymi produktami spożywczymi, jest tak, że lepiej wybierać te tłuste. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe są bardzo zdrowe. Mintaj będzie jednak dobrą propozycją dla wszystkich odchudzających się, bo jedząc potrawy z mintaja nie dostarczamy organizmowi zbyt dużo kalorii.

Mimo niskiej zawartości kwasów tłuszczowych mintaj jest rybą zdrową i pod kilkoma względami może się okazać lepszy od pozostałych. Przede wszystkim dlatego, że ryby hodowlane albo rodzime – bałtyckie, często żyją w wodach zanieczyszczonych, a przez to ich mięso przeniknięte jest związkami niepożądanymi w organizmie, np. rtęcią. Mintaj jest natomiast rybą oceaniczną, importowaną i problem zanieczyszczenia mięsa go nie dotyczy. Dlatego śmiało można mintaja podawać nawet dzieciom i kobietom w ciąży.

Mintaj ma co prawda mało tłuszczu, ale nie znaczy to, że nie ma go w ogóle. W mięsie mintaja znajdziemy kwasy omega 3, czyli zdrowy tłuszcz, ale niestety bardzo mało. Wśród innych właściwości mintaja można wymieniać sporą zawartość witaminy D i witaminy A. Jak inne ryby, mintaj jest także bogaty w selen.

Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy

Mintaj – kalorie

Po filet z mintaja sięgajmy przede wszystkim wtedy, kiedy ograniczamy kaloryczność posiłków i jesteśmy w trakcie odchudzania. Kalorii w mintaju jest bardzo mało ze względu na fakt, że jest to ryba niskotłuszczowa. W 100 g mintaja jest zaledwie 56 kalorii. Dla porównania takiej samej wielkości kawałek łososia ma już 179 kalorii, a makreli – 205 kalorii. W dodatku mintaja można przygotować tak, żeby był lekko strawny i naprawdę pyszny.

Mintaj – zastosowanie

Mintaja możemy kupić w formie paluszków rybnych albo surimi. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie z uwagi na fakt, że obróbka termiczna wpływa na zawartość składników odżywczych w mintaju. W tych wysoko przetworzonych daniach będzie ich oczywiście najmniej. Dlatego warto sięgać po surowe kawałki ryby i samodzielnie przygotować potrawy z mintaja.

Najzdrowsze będzie oczywiście przyrządzenie mintaja na parze. Wystarczy taki filet otoczyć warzywami i polać sosem koperkowym, żeby stworzyć pyszne i lekkie danie. Świetny wychodzi także mintaj smażony albo pieczony w piekarniku. Możemy przygotować także klasyczne kotlety i obtoczyć mintaja w panierce, a następnie smażyć na patelni. Ciekawą propozycją jest także mintaj w cieście. Zastosowań jest więc naprawdę sporo. Pamiętajmy jednak, że jeśli zależy nam na jak najniższej kaloryczności posiłków, powinniśmy zrezygnować z panierki i smażenia, które znacznie podnoszą zawartość tłuszczu w potrawie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru