Pączki z marchewką i rodzynkami

Obraz

Składniki

  • 250 g mąki
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g marchewki krojonej w kostkę
  • 15 g cukru lub miodu
  • 40 g rodzynek wcześniej namoczonych
  • ok. 1 l oleju

Przepis

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy rozczyn wlewając w zagłębienie w mące ciepłe (nie gorące) mleko, drożdże i cukier. Mieszamy składniki razem z częścią mąki i czekamy 5-10 minut, aż rozczyn wyrośnie. Dodajemy jajko, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zmrożoną marchewkę przesmażamy z cukrem lub miodem na małym ogniu, aż wyparuje woda.
Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy marchewkę i rodzynki, ponownie wyrabiamy.
Ciasto porcjujemy na małe kulki za pomocą łyżki i smażymy na głębokim tłuszczu tak, jak tradycyjne pączki. Uwaga! Jeśli rozgrzejemy olej zbyt szybko na dużym ogniu, to pączki będą z zewnątrz spalone, a wewnątrz niedopieczone.
Pączki można posypać cukrem pudrem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"