Owsianka na śniadanie, bezglutenowy makaron na obiad, a na kolację bataty. Sekrety kuchni reprezentacji Polski
Tomasz Leśniak, który jest kucharzem reprezentacji Polski od ośmiu lat zdradził jak ważna dla zawodników jest zbilansowana dieta.
Mistrzostwa Europy w piłce nożnej 2016 odbędą się we Francji za niespełna miesiąc. Obecnie nasi reprezentacji przebywają na zgrupowaniu w Juracie. Celem wyjazdu jest przede wszystkim odpoczynek po sezonie ligowym.
Tomasz Leśniak, który jest kucharzem reprezentacji Polski od ośmiu lat zdradził jak ważna dla zawodników jest zbilansowana dieta.
- Większość zawodników ma zrobione różnorodne badania na nietolerancje pokarmowe. Zawodnicy współpracują ze swoimi dietetykami, którzy układają im dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb. Cały czas podkreślam, że od samej diety człowiek nie staje się lepszy i wygrywa, to tylko jeden czynnik - mówi.
I dodaje:
- Na śniadanie nie może zabraknąć owsianki robionej na płatkach ryżowych lub jaglanych z mlekiem kokosowym i dodatkami. Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, do tego podajemy makaron bezglutenowy, chude mięsa, grilowana pierś z kurczaka, perlicy, cielęcina, czy filet z białej ryby.