Ossobuco, czyli gicz cielęca
Zgodnie z tradycją Lombardii ossobuco powinno być podawane razem z risotto alla milanese. To klasyczny przepis na niedzielny obiad, czyli ossobuco i risotto z szafranem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- 6 gałązek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- skórka z ½ cytryny
- sól, pieprz
Przepis
- Z giczy pozbywamy się skóry i lekko obtaczamy je w mące. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy gicze z każdej strony.
- Odkładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy wino i odparowujemy alkohol. Przelewamy do miseczki i odstawiamy. Obieramy marchewkę, seler i cebulę, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy gicze.
- Do miseczki z winem dodajemy 4 łyżki passaty pomidorowej. Powstałym sosem skrapiamy mięso, a następnie zalewamy je ciepłym wywarem.
- Sznurkiem kuchennym związujemy szałwię i rozmaryn i kładziemy je na patelnię, którą przykrywamy pokrywką.
- Gotujemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i doprawiamy danie posiekaną pietruszką, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl