Ossobuco, czyli gicz cielęca

Zgodnie z tradycją Lombardii ossobuco powinno być podawane razem z risotto alla milanese. To klasyczny przepis na niedzielny obiad, czyli ossobuco i risotto z szafranem.

Gicz cielęcaGicz cielęca
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 gicze cielęce
  • 50 g mąki
  • 2 łodygi selera
  • 1 marchewka
  • 1 średnia biała cebula
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki passaty lub pulpy pomidorowej
  • 1 l wywaru mięsnego
  • 6 liści szałwii
  • 3 gałązki rozmarynu

Dodatkowo:

  • 6 gałązek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Przepis

  • Z giczy pozbywamy się skóry i lekko obtaczamy je w mące. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy gicze z każdej strony.
  • Odkładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy wino i odparowujemy alkohol. Przelewamy do miseczki i odstawiamy. Obieramy marchewkę, seler i cebulę, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy gicze.
  • Do miseczki z winem dodajemy 4 łyżki passaty pomidorowej. Powstałym sosem skrapiamy mięso, a następnie zalewamy je ciepłym wywarem.
  • Sznurkiem kuchennym związujemy szałwię i rozmaryn i kładziemy je na patelnię, którą przykrywamy pokrywką.
  • Gotujemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i doprawiamy danie posiekaną pietruszką, skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru