Ossobuco, czyli gicz cielęca
Zgodnie z tradycją Lombardii ossobuco powinno być podawane razem z risotto alla milanese. To klasyczny przepis na niedzielny obiad, czyli ossobuco i risotto z szafranem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- 6 gałązek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- skórka z ½ cytryny
- sól, pieprz
- Z giczy pozbywamy się skóry i lekko obtaczamy je w mące. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy gicze z każdej strony.
- Odkładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy wino i odparowujemy alkohol. Przelewamy do miseczki i odstawiamy. Obieramy marchewkę, seler i cebulę, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy gicze.
- Do miseczki z winem dodajemy 4 łyżki passaty pomidorowej. Powstałym sosem skrapiamy mięso, a następnie zalewamy je ciepłym wywarem.
- Sznurkiem kuchennym związujemy szałwię i rozmaryn i kładziemy je na patelnię, którą przykrywamy pokrywką.
- Gotujemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i doprawiamy danie posiekaną pietruszką, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze