Trwa ładowanie...
dfdx0nk
07-07-2022 09:58

Ossobuco, czyli gicz cielęca

Przepis

Zgodnie z tradycją Lombardii ossobuco powinno być podawane razem z risotto alla milanese. To klasyczny przepis na niedzielny obiad, czyli ossobuco i risotto z szafranem.

dfdx0nk
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
"Italia. Amore mio"
Źródło: "Italia. Amore mio", fot: Fot. Artur Rogalski
Składniki
  • 4 gicze cielęce
  • 50 g mąki
  • 2 łodygi selera
  • 1 marchewka
  • 1 średnia biała cebula
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki passaty lub pulpy pomidorowej
  • 1 l wywaru mięsnego
  • 6 liści szałwii
  • 3 gałązki rozmarynu

Dodatkowo:

  • 6 gałązek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z ½ cytryny
  • sól, pieprz
Przepis
  • Z giczy pozbywamy się skóry i lekko obtaczamy je w mące. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy gicze z każdej strony.
  • Odkładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy wino i odparowujemy alkohol. Przelewamy do miseczki i odstawiamy. Obieramy marchewkę, seler i cebulę, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną masła. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy gicze.
  • Do miseczki z winem dodajemy 4 łyżki passaty pomidorowej. Powstałym sosem skrapiamy mięso, a następnie zalewamy je ciepłym wywarem.
  • Sznurkiem kuchennym związujemy szałwię i rozmaryn i kładziemy je na patelnię, którą przykrywamy pokrywką.
  • Gotujemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i doprawiamy danie posiekaną pietruszką, skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"

  Okładka książki
Źródło: Okładka książki
Ossobuco, czyli gicz cielęca
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
dfdx0nk

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfdx0nk
dfdx0nk
dfdx0nk
dfdx0nk
Więcej tematów
dfdx0nk