Orzechy w miodzie. Słodka i zdrowa przekąska dla łasuchów

Orzechy w miodzie to doskonały pomysł na słodką przekąskę lub dodatek do ciast, deserów, owsianki czy jogurtu. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Orzechy w miodzie. Słodka i zdrowa przekąska dla łasuchówOrzechy w miodzie. Słodka i zdrowa przekąska dla łasuchów
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • dowolne orzechy: włoskie, laskowe, pistacje, migdały
  • miód – także dowolny i ulubiony – w ilości adekwatnej do ilości orzechów

Przepis

  • Orzechy, które mają grubszą skórkę należy obrać.
  • Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach po odlaniu wody skórka zejdzie sama pod palcami.
  • Orzechy laskowe przesypać na suchą patelnie i podprażyć, potrząsając delikatnie patelnią lub mieszając. Należy jednak uważać, żeby nie przypaliły się. Kiedy zaczną pachnieć, wtedy powinny być gotowe.
  • Przesypać na bawełnianą ściereczkę, przykryć drugą i pocierać przez nią orzechy. Skórka odejdzie.
  • Orzechy włoskie nie wymagają obierania ze skórki.
  • Wszystkie orzechy przełożyć do jednego naczynia. Zalać miodem w takiej ilości, aby były dokładnie nim pokryte. Wymieszać lekko i przełożyć do słoiczków. Na górę wlać jeszcze po łyżce miodu.
  • Można także orzechy wsypywać bezpośrednio do słoiczków i zalewać od razu miodem.
  • Słoiczki zakręcać i pasteryzować przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoiczka.
  • Jeszcze gorące wyjmować z garnka i ustawiać do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę