Trwa ładowanie...

Orzechy laskowe i ich zastosowanie w kuchni

Orzechy laskowe to smaczny i wartościowy produkt nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Wyśmienicie smakują zwłaszcza jako dodatek w mlecznej czekoladzie. Form spożywania orzechów laskowych jest wiele, każda dostarczy organizmowi wiele niezbędnych składników mineralnych i witamin.

Orzechy laskowe są idealne do potraw słodkich i słono-pikantnych Orzechy laskowe są idealne do potraw słodkich i słono-pikantnych Źródło: Adobe Stock, fot: ©drylowane banany - stock.adobe.com
d1zwlqc
d1zwlqc

Orzechy laskowe – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzechy laskowe pochodzą z różnych rodzajów gatunków krzewów z rodzaju leszczyna. Leszczynę można spotkać w Europie, Azji i w Ameryce Północnej. W Polsce występuje gatunek leszczyny pospolitej. Owoce leszczyny dojrzewają w okresie od sierpnia do października. Łupina orzecha laskowego przyjmuje barwę żółto – pomarańczową. Orzechy laskowe wykorzystywane są w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. Orzechy laskowe są niewielkie – mogą osiągnąć 2,5 cm długości. Charakteryzują się małą tarczką i ząbkowaną okrywą owocową krótszą lub dłuższą od orzecha.

Orzechy laskowe są dość kalorycznym produktem - dostarczają ok. 628 kalorii (na 100 g). W ich skład wchodzi ok. 60 proc. tłuszczu, 17 proc. węglowodanów i 15 proc. białka. Co ważne, orzechy laskowe nie zawierają cholesterolu i sodu.

Jednym z najcenniejszych ich składników jest witamina E. Poza tym, posiadają znaczne ilości witaminy B, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. W orzechach laskowych można odnaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Wartościowym składnikiem jest także aminokwas arginina.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Orzechy laskowe – właściwości lecznicze

Orzechy laskowe wykazują szereg właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Wraz z nimi do naszego organizmu trafiają witaminy i minerały.

d1zwlqc

Istotnym składnikiem orzechów laskowych jest witamina E. Dba ona o nasze serce i układ naczyniowy, zapobiega również chorobom nowotworowym. Dzięki niej unikniemy także zakrzepów krwi. Dodatkowym atutem witaminy E jest wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Ponadto, korzystnie działa na kondycję skóry – poprawia jej koloryt i jędrność. Niedobór tej witaminy może sprawić, że będziemy rozdrażnieni, pojawia się problemy z koncentracją i wzrokiem.

W orzechach laskowych odnajdziemy bogate źródło witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pamięć, a także wpływają pozytywnie na potencję i płodność.

Obecny w orzechach laskowych kwas foliowy zalecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży. Będzie czuwał nad prawidłowym rozwojem płodu. Natomiast miedź zapobiega anemii i wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Orzechy laskowe zawierają żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas. Dzięki temu wzmacniają organizm, działają korzystnie na układ kostny i mięśniowy oraz zapewniają prawidłową gospodarkę hormonalną.

d1zwlqc

Błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe obniżą poziom złego cholesterolu i ustabilizują poziom dobrego. Przekształcająca się w tlenek azotu arginina zwiększa światło naczyń krwionośnych.

Chociaż orzechy laskowe są produktem wysokokalorycznym, to mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę. Indeks glikemiczny wynosi tylko 15. Ponadto, mogą się okazać pomocne w zwalczaniu objawów cukrzycy typu 2. Dodatkowym atutem orzechów laskowych jest to, że zawarty w nich tłuszcz nie tuczy, a przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Mogą zatem być spożywane przez osoby pozostające na diecie. Z tym, że powinny stanowić posiłek, a nie dodatek do posiłku.

Orzechy laskowe – zastosowanie w kuchni

Orzechy laskowe są idealne do potraw słodkich i słono-pikantnych. Stosuje się je jako dodatek do sałatek, makaronu lub białego mięsa. Używa się ich również do pieczenia ciast i ciasteczek.

d1zwlqc

Orzechy laskowe można spożywać jako pyszną przekąskę lub dodawać np. do musli i owsianek. Są jednym z podstawowych składników popularnego kremu czekoladowego, nadają mu wyśmienitego aromatu.

Orzechy laskowe służą do produkcji masła orzechowego i chałwy. W całości dodawane są do czekolad, batonów i deserów. Wykorzystuje się je także do wyrobu likieru.

Olej z orzechów laskowych nada smaku i aromatu sałatkom, surówkom i potrawom mięsnym. Ponadto, używany jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kosmetyków oraz do wyrobu farb.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj