Orzechy laskowe i ich zastosowanie w kuchni
Orzechy laskowe to smaczny i wartościowy produkt nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Wyśmienicie smakują zwłaszcza jako dodatek w mlecznej czekoladzie. Form spożywania orzechów laskowych jest wiele, każda dostarczy organizmowi wiele niezbędnych składników mineralnych i witamin.
Orzechy laskowe – charakterystyka i wartości odżywcze
Orzechy laskowe pochodzą z różnych rodzajów gatunków krzewów z rodzaju leszczyna. Leszczynę można spotkać w Europie, Azji i w Ameryce Północnej. W Polsce występuje gatunek leszczyny pospolitej. Owoce leszczyny dojrzewają w okresie od sierpnia do października. Łupina orzecha laskowego przyjmuje barwę żółto – pomarańczową. Orzechy laskowe wykorzystywane są w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. Orzechy laskowe są niewielkie – mogą osiągnąć 2,5 cm długości. Charakteryzują się małą tarczką i ząbkowaną okrywą owocową krótszą lub dłuższą od orzecha.
Orzechy laskowe są dość kalorycznym produktem - dostarczają ok. 628 kalorii (na 100 g). W ich skład wchodzi ok. 60 proc. tłuszczu, 17 proc. węglowodanów i 15 proc. białka. Co ważne, orzechy laskowe nie zawierają cholesterolu i sodu.
Jednym z najcenniejszych ich składników jest witamina E. Poza tym, posiadają znaczne ilości witaminy B, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. W orzechach laskowych można odnaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Wartościowym składnikiem jest także aminokwas arginina.
Orzechy na długo zachowają świeżość
Orzechy laskowe – właściwości lecznicze
Orzechy laskowe wykazują szereg właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Wraz z nimi do naszego organizmu trafiają witaminy i minerały.
Istotnym składnikiem orzechów laskowych jest witamina E. Dba ona o nasze serce i układ naczyniowy, zapobiega również chorobom nowotworowym. Dzięki niej unikniemy także zakrzepów krwi. Dodatkowym atutem witaminy E jest wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Ponadto, korzystnie działa na kondycję skóry – poprawia jej koloryt i jędrność. Niedobór tej witaminy może sprawić, że będziemy rozdrażnieni, pojawia się problemy z koncentracją i wzrokiem.
W orzechach laskowych odnajdziemy bogate źródło witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pamięć, a także wpływają pozytywnie na potencję i płodność.
Obecny w orzechach laskowych kwas foliowy zalecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży. Będzie czuwał nad prawidłowym rozwojem płodu. Natomiast miedź zapobiega anemii i wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Orzechy laskowe zawierają żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas. Dzięki temu wzmacniają organizm, działają korzystnie na układ kostny i mięśniowy oraz zapewniają prawidłową gospodarkę hormonalną.
Błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe obniżą poziom złego cholesterolu i ustabilizują poziom dobrego. Przekształcająca się w tlenek azotu arginina zwiększa światło naczyń krwionośnych.
Chociaż orzechy laskowe są produktem wysokokalorycznym, to mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę. Indeks glikemiczny wynosi tylko 15. Ponadto, mogą się okazać pomocne w zwalczaniu objawów cukrzycy typu 2. Dodatkowym atutem orzechów laskowych jest to, że zawarty w nich tłuszcz nie tuczy, a przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Mogą zatem być spożywane przez osoby pozostające na diecie. Z tym, że powinny stanowić posiłek, a nie dodatek do posiłku.
Orzechy laskowe – zastosowanie w kuchni
Orzechy laskowe są idealne do potraw słodkich i słono-pikantnych. Stosuje się je jako dodatek do sałatek, makaronu lub białego mięsa. Używa się ich również do pieczenia ciast i ciasteczek.
Orzechy laskowe można spożywać jako pyszną przekąskę lub dodawać np. do musli i owsianek. Są jednym z podstawowych składników popularnego kremu czekoladowego, nadają mu wyśmienitego aromatu.
Orzechy laskowe służą do produkcji masła orzechowego i chałwy. W całości dodawane są do czekolad, batonów i deserów. Wykorzystuje się je także do wyrobu likieru.
Olej z orzechów laskowych nada smaku i aromatu sałatkom, surówkom i potrawom mięsnym. Ponadto, używany jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kosmetyków oraz do wyrobu farb.