Ogórki w miodowej zalewie. Chrupiące i bardzo proste

Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt w zapasach na zimę. Oprócz klasycznych małosolnych czy kiszonych, warto zrobić ogórki w miodowe zalewie. Są chrupiące, o delikatnym posmaku miodu. Sprawdzony przepis od "Obiad gotowy".

Ogórki w miodowej zalewie. Chrupiące i bardzo prosteOgórki w miodowej zalewie. Chrupiące i bardzo proste
Julianna Bednarczuk

Składniki

  • ok. 2 kg małych ogórków
  • 2 młode marchewki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 pokrojone w plastry młode cebule
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka gałązek estragonu
  • kilka baldachów kopru
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 4 małe papryczki chili (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Przepis

Ogórki dokładnie umyć. Na dnie słoików ułożyć koper, liście laurowe, po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, estragon, plasterki cebuli, marchwi oraz ogórki, opcjonalnie - czosnek i papryczkę chili. Wodę połączyć z octem, dodać sól, cukier i miód. Zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.
Zobacz także: pyszny sos słodko-kwaśny do słoików. Wystarczy kilka składników

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru