Ogórki w miodowej zalewie. Chrupiące i bardzo proste
Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt w zapasach na zimę. Oprócz klasycznych małosolnych czy kiszonych, warto zrobić ogórki w miodowe zalewie. Są chrupiące, o delikatnym posmaku miodu. Sprawdzony przepis od "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 2 kg małych ogórków
- 2 młode marchewki
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 pokrojone w plastry młode cebule
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka gałązek estragonu
- kilka baldachów kopru
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 4 małe papryczki chili (opcjonalnie)
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Ogórki dokładnie umyć. Na dnie słoików ułożyć koper, liście laurowe, po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, estragon, plasterki cebuli, marchwi oraz ogórki, opcjonalnie - czosnek i papryczkę chili. Wodę połączyć z octem, dodać sól, cukier i miód. Zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.
Zobacz także: pyszny sos słodko-kwaśny do słoików. Wystarczy kilka składników
Zobacz także: grzyby z polskich lasów
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze