Ogórki w miodowej zalewie. Chrupiące i bardzo proste - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.obiadgotowy.pl
Podziel się

Ogórkowe przetwory to obowiązkowy punkt w zapasach na zimę. Oprócz klasycznych małosolnych czy kiszonych, warto zrobić ogórki w miodowe zalewie. Są chrupiące, o delikatnym posmaku miodu. Sprawdzony przepis od "Obiad gotowy".

Składniki
  • ok. 2 kg małych ogórków
  • 2 młode marchewki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 pokrojone w plastry młode cebule
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka gałązek estragonu
  • kilka baldachów kopru
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 4 małe papryczki chili (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
Przepis

Ogórki dokładnie umyć. Na dnie słoików ułożyć koper, liście laurowe, po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, estragon, plasterki cebuli, marchwi oraz ogórki, opcjonalnie - czosnek i papryczkę chili. Wodę połączyć z octem, dodać sól, cukier i miód. Zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.
Zobacz także: pyszny sos słodko-kwaśny do słoików. Wystarczy kilka składników

Zobacz także: grzyby z polskich lasów

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne