Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Składniki:

1 kg ogórków
0,5 l wody
1 łyżka soli
Opcjonalnie: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnek
Kilka kwiatów kopru

Przygotowanie według Leny z "Przepisów Tradycyjnych":

Wybieram małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myję. Przygotowuję wodę z solą. Potrzebuję też kopru. W oryginalnym przepisie nie ma nic o czosnku, chrzanie czy liściach dębowych/winogronowych czy wiśniowych. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i dodałam jeszcze właśnie po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układam w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiam słoik na 3 dni. Przechowuję go w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy talerzyku. Mimo że zakręciliście słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia