Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Składniki:

1 kg ogórków
0,5 l wody
1 łyżka soli
Opcjonalnie: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnek
Kilka kwiatów kopru

Przygotowanie według Leny z "Przepisów Tradycyjnych":

Wybieram małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myję. Przygotowuję wodę z solą. Potrzebuję też kopru. W oryginalnym przepisie nie ma nic o czosnku, chrzanie czy liściach dębowych/winogronowych czy wiśniowych. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i dodałam jeszcze właśnie po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układam w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiam słoik na 3 dni. Przechowuję go w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy talerzyku. Mimo że zakręciliście słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟