Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl
7

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Składniki:

1 kg ogórków
0,5 l wody
1 łyżka soli
Opcjonalnie: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnek
Kilka kwiatów kopru

Przygotowanie według Leny z "Przepisów Tradycyjnych":

Wybieram małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myję. Przygotowuję wodę z solą. Potrzebuję też kopru. W oryginalnym przepisie nie ma nic o czosnku, chrzanie czy liściach dębowych/winogronowych czy wiśniowych. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i dodałam jeszcze właśnie po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układam w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiam słoik na 3 dni. Przechowuję go w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy talerzyku. Mimo że zakręciliście słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę