Trwa ładowanie...
21-07-2016 13:49

Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Ogórki małosolne według przepisu z 1895 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d1yxwwc
d1yxwwc

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Składniki:

1 kg ogórków
0,5 l wody
1 łyżka soli
Opcjonalnie: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnek
Kilka kwiatów kopru

Przygotowanie według Leny z "Przepisów Tradycyjnych":

Wybieram małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myję. Przygotowuję wodę z solą. Potrzebuję też kopru. W oryginalnym przepisie nie ma nic o czosnku, chrzanie czy liściach dębowych/winogronowych czy wiśniowych. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i dodałam jeszcze właśnie po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układam w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiam słoik na 3 dni. Przechowuję go w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy talerzyku. Mimo że zakręciliście słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe.

d1yxwwc
d1yxwwc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yxwwc
Więcej tematów