Ogórki małosolne według przepisu z 1895 roku

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Nadszedł czas na przygotowanie domowych, najlepszych ogórków. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", poleca przepis na ogórki małosolne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a satysfakcja później jest ogromna. Receptura na ten przysmak pochodzi z 1895 roku z kart "Kucharza Warszawskiego", a blogerka wzbogaciła ją o aromatyczne dodatki.

Składniki:

1 kg ogórków
0,5 l wody
1 łyżka soli
Opcjonalnie: liść wiśni, dębu, słupek chrzanu, pieprz w ziarnach, czosnek
Kilka kwiatów kopru

Przygotowanie według Leny z "Przepisów Tradycyjnych":

Wybieram małe, twarde i świeże ogórki. Porządnie je myję. Przygotowuję wodę z solą. Potrzebuję też kopru. W oryginalnym przepisie nie ma nic o czosnku, chrzanie czy liściach dębowych/winogronowych czy wiśniowych. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i dodałam jeszcze właśnie po liściu dębowym, wiśniowym, ząbek czosnku i mały słupek chrzanu. Tak się składa, że w sklepach czy na bazarkach sprzedawane są "zestawy" do kiszenia ogórków. Ogórki układam w słoiki i zalewam ciepłą, osoloną wodą. Odstawiam słoik na 3 dni. Przechowuję go w szafce. Ważne: słoik najlepiej ustawić na podstawce czy talerzyku. Mimo że zakręciliście słoik to będzie wyciekała z niego woda. Jest to absolutnie naturalne zjawisko. Po dwóch, góra trzech dniach ogórki małosolne są gotowe.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu