Odkrywamy sekrety patisona

Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Choć nazwa patison częściej kojarzy się z przystojnym aktorem z kultowego "Zmierzchu", to równie apetycznie może wyglądać na talerzu. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoc czy warzywo?

Patison został odkryty w Ameryce Południowej przez Indian z Jukatanu, którzy zainteresowali się jego "kosmicznym" kształtem. W czasie wielkich odkryć geograficznych, za pomocą hiszpańskich galeonów, dotarł wreszcie do Europy. Początkowo Hiszpanie traktowali go wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zadomowił się w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej i francuskiej.

Botanicznie patison jest owocem, ale w kuchni traktujemy go jak warzywo. Razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub czapkę elektorską. Występuje w różnych kolorach - białym, zielonym, granatowo-fiołkowym, a nawet czarnym. Pod jego grubą skórą kryje się jasnokremowy miąższ zawierający witaminy C, B1, B2, a także sole mineralne m.in. potas, wapń, magnez. Ponadto patison jest warzywem lekkostrawnym, dlatego jego młode, niedojrzałe owoce stosuje się jako zdrowy zamiennik przekąsek, słodyczy oraz chipsów. Jego spożywanie reguluje pracę układu trawiennego oraz przemianę materii. Swoje zastosowanie ma także w dietoterapii, głównie podczas leczenia otyłości, cukrzycy, chorób układu pokarmowego czy układu sercowo-naczyniowego. Patisony są niskokaloryczne - 100 g to tylko 18 kcal!

Patison na talerzu

W kuchni walory wizualne patisona ustępują miejsca jego smakowi. Śmiało konkuruje ze swoimi warzywnymi kuzynami. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych kompozycji smakowych. Niedojrzałe jeszcze patisony możemy spożywać ze skórą, natomiast te nieco starsze zaleca się obrać. Młodych owoców patisona używa się głównie do zrobienia świeżej surówki. Aby ją przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret. Na jego bazie możemy także przygotować zupę-krem.

Patison nadaje się również jako dodatek do zup jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy również ziemniaka, który podobnie jak on wcieli się w rolę frytek. Wystarczy pokroić go w cienkie zapałki i usmażyć na gorącym oleju.

Patison w słoiku

Młody owoc patisona możemy zamarynować w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. „Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Taka forma przyrządzania sprawia, że warzywa pozostają jędrne i chrupiące, dlatego w sezonie zimowym możemy dodawać je do zup czy surówek. Delikatny smak patisonów daje możliwość przygotowania z nich także słodkich przetworów, czyli dżemów, konfitur oraz marmolad.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀