Odkrywamy sekrety patisona

Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Choć nazwa patison częściej kojarzy się z przystojnym aktorem z kultowego "Zmierzchu", to równie apetycznie może wyglądać na talerzu. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoc czy warzywo?

Patison został odkryty w Ameryce Południowej przez Indian z Jukatanu, którzy zainteresowali się jego "kosmicznym" kształtem. W czasie wielkich odkryć geograficznych, za pomocą hiszpańskich galeonów, dotarł wreszcie do Europy. Początkowo Hiszpanie traktowali go wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zadomowił się w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej i francuskiej.

Botanicznie patison jest owocem, ale w kuchni traktujemy go jak warzywo. Razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub czapkę elektorską. Występuje w różnych kolorach - białym, zielonym, granatowo-fiołkowym, a nawet czarnym. Pod jego grubą skórą kryje się jasnokremowy miąższ zawierający witaminy C, B1, B2, a także sole mineralne m.in. potas, wapń, magnez. Ponadto patison jest warzywem lekkostrawnym, dlatego jego młode, niedojrzałe owoce stosuje się jako zdrowy zamiennik przekąsek, słodyczy oraz chipsów. Jego spożywanie reguluje pracę układu trawiennego oraz przemianę materii. Swoje zastosowanie ma także w dietoterapii, głównie podczas leczenia otyłości, cukrzycy, chorób układu pokarmowego czy układu sercowo-naczyniowego. Patisony są niskokaloryczne - 100 g to tylko 18 kcal!

Patison na talerzu

W kuchni walory wizualne patisona ustępują miejsca jego smakowi. Śmiało konkuruje ze swoimi warzywnymi kuzynami. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych kompozycji smakowych. Niedojrzałe jeszcze patisony możemy spożywać ze skórą, natomiast te nieco starsze zaleca się obrać. Młodych owoców patisona używa się głównie do zrobienia świeżej surówki. Aby ją przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret. Na jego bazie możemy także przygotować zupę-krem.

Patison nadaje się również jako dodatek do zup jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy również ziemniaka, który podobnie jak on wcieli się w rolę frytek. Wystarczy pokroić go w cienkie zapałki i usmażyć na gorącym oleju.

Patison w słoiku

Młody owoc patisona możemy zamarynować w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. „Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Taka forma przyrządzania sprawia, że warzywa pozostają jędrne i chrupiące, dlatego w sezonie zimowym możemy dodawać je do zup czy surówek. Delikatny smak patisonów daje możliwość przygotowania z nich także słodkich przetworów, czyli dżemów, konfitur oraz marmolad.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥