Odkrywamy sekrety patisona

Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Choć nazwa patison częściej kojarzy się z przystojnym aktorem z kultowego "Zmierzchu", to równie apetycznie może wyglądać na talerzu. Jak zatem możemy go wykorzystać w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoc czy warzywo?

Patison został odkryty w Ameryce Południowej przez Indian z Jukatanu, którzy zainteresowali się jego "kosmicznym" kształtem. W czasie wielkich odkryć geograficznych, za pomocą hiszpańskich galeonów, dotarł wreszcie do Europy. Początkowo Hiszpanie traktowali go wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zadomowił się w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej i francuskiej.

Botanicznie patison jest owocem, ale w kuchni traktujemy go jak warzywo. Razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub czapkę elektorską. Występuje w różnych kolorach - białym, zielonym, granatowo-fiołkowym, a nawet czarnym. Pod jego grubą skórą kryje się jasnokremowy miąższ zawierający witaminy C, B1, B2, a także sole mineralne m.in. potas, wapń, magnez. Ponadto patison jest warzywem lekkostrawnym, dlatego jego młode, niedojrzałe owoce stosuje się jako zdrowy zamiennik przekąsek, słodyczy oraz chipsów. Jego spożywanie reguluje pracę układu trawiennego oraz przemianę materii. Swoje zastosowanie ma także w dietoterapii, głównie podczas leczenia otyłości, cukrzycy, chorób układu pokarmowego czy układu sercowo-naczyniowego. Patisony są niskokaloryczne - 100 g to tylko 18 kcal!

Patison na talerzu

W kuchni walory wizualne patisona ustępują miejsca jego smakowi. Śmiało konkuruje ze swoimi warzywnymi kuzynami. Jego wszechstronne zastosowanie - do jedzenia na surowo, ale także po ugotowaniu, uduszeniu, upieczeniu czy usmażeniu, sprawia, że można przygotować z nim wiele ciekawych kompozycji smakowych. Niedojrzałe jeszcze patisony możemy spożywać ze skórą, natomiast te nieco starsze zaleca się obrać. Młodych owoców patisona używa się głównie do zrobienia świeżej surówki. Aby ją przygotować wystarczy tylko zetrzeć warzywo na tarce i doprawić lekkim sosem winegret. Na jego bazie możemy także przygotować zupę-krem.

Patison nadaje się również jako dodatek do zup jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy również ziemniaka, który podobnie jak on wcieli się w rolę frytek. Wystarczy pokroić go w cienkie zapałki i usmażyć na gorącym oleju.

Patison w słoiku

Młody owoc patisona możemy zamarynować w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. „Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Taka forma przyrządzania sprawia, że warzywa pozostają jędrne i chrupiące, dlatego w sezonie zimowym możemy dodawać je do zup czy surówek. Delikatny smak patisonów daje możliwość przygotowania z nich także słodkich przetworów, czyli dżemów, konfitur oraz marmolad.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia