Obowiązkowy składnik azjatyckiej kuchni. Jak wybrać dobry sos sojowy?

Ceny sosów sojowych, które znajdziemy na sklepowych półkach zaczynają się już od 3 złotych. Jednak za tę cenę dostaniemy najwyżej wysoko przetworzony produkt, który obok ziaren soi nawet nie leżał. Czym więc się kierować na zakupach i jak wybrać produkt wysokiej jakości, który podkręci smak naszych dań, a nie wywoła problemów żołądkowych?

Sos sojowy podkręci smak wielu potraw, nie tylko kuchni azjatyckiej.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Ciemny kolor i intensywny smak

Ojczyzną sosu sojowego jest Azja. W Chinach i Japonii wyróżniamy kilka jego odmian. Różnią się kolorem, intensywnością smaku oraz użytymi składnikami. Najpopularniejszy, ciemny sos powstaje w wyniku fermentacji soi, pszenicy, wody i soli. Ziarna należy wcześniej zmielić i wymieszać z grzybem koji. Płyn przez kilka miesięcy dojrzewa, a następnie jest odcedzany i butelkowany.

Naukowcy odkryli, że sfermentowana soja dostarcza wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu, rozwój chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia. Soja jest również bogatym źródłem koenzymu Q10, zwiększającego odporność i ułatwiającego komórkom mięśni przemianę tlenu zawartego we krwi w potrzebną nam energię. Tak więc naturalny sos sojowy to zdrowa przyprawa. Sos wytwarzany w tradycyjny sposób kosztuje dość sporo. Jego ceny zaczynają się od kilkunastu złotych. W sklepach znajdziemy też tańsze produkty. Czy warto się nimi zainteresować?

Obraz
© 123RF.COM

- Najtańsze sosy sojowe to sosy syntetyczne. Powstają w wyniku hydrolizy. To skraca czas ich produkcji z kilku miesięcy do kilku dni. Stąd niska cena. Niestety znajdziemy w nich wiele niepożądanych dodatków takich jak ekstrakt sojowy zamiast prawdziwych ziaren, mąka pszenna, cukier, konserwanty - benzoesan sosu i sorbinian potasu, alkohol, glutaminian sodu (E 621), barwniki oraz regulatory kwasowości - tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk kliniczny. - Spożywane w nadmiernej ilości mogą wywołać problemy żołądkowe. Tego typu dodatki nie mają nic wspólnego z tradycyjnym sosem sojowym. Na szczęście w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością można trafić na produkty wysokiej jakości, które mają krótki skład. Musimy jedynie zwracać uwagę na etykiety.

Choć sos kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką, jego zastosowanie jest znacznie szersze. Jego delikatny, słony aromat pasuje do mięsnych i warzywnych marynat, dressingów, a nawet popularnych polskich smakołyków, np. tatara. Sos sojowy należy przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu albo w lodówce. Dodajemy go pod koniec gotowania, by uniknąć przypalenia potrawy.

Zobacz wideo: znamy tajemnice chińskiej kuchni

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość