Obieranie warzyw jeszcze nigdy nie było tak proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Genialne triki

Obraz
© 123RF.COM

Nikt nie lubi obierania warzyw i owoców. Pozbycie się skórek z niektórych produktów może być naprawdę uciążliwe, czasem jednak jest niezbędne. Niestety poza skórką często usuwamy też sporą część miąższu. Poznaj kilka trików, dzięki którym z łatwością obierzesz ziemniaki, pomidory, paprykę, kiwi, czosnek czy mango. Będziesz zachwycony ich skutecznością. Wypróbuj te sztuczki, a zaoszczędzisz czas i nerwy.

Obieranie ziemniaków to jedno z najbardziej znienawidzonych zajęć w kuchni. Tę czynność można jednak z łatwością usprawnić i przyspieszyć. Zamiast męczyć się z obieraczką, umyj ziemniaki i natnij skórkę dookoła. Tak przygotowane kartofle ugotuj. Po odcedzeniu z łatwością usuniesz z nich skórkę bez używania noża.

/ 7Patent na pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Każdy, kto choć raz próbował zdjąć skórkę z pomidora, wie, że nie jest to łatwe zadanie. Wystarczy jednak naciąć ją delikatnie na krzyż, a następnie zanurzyć warzywa we wrzątku. Po 30 sekundach wyjmij pomidory i przełóż je do miski z lodem lub zimną wodą, aby nie zdążyły się ugotować. Teraz szybko i łatwo pozbędziesz się skórki.

/ 7Sztuczka ze szklanką

Obraz
© 123RF.COM

Do obrania mango lub kiwi nie potrzebujesz noża. Wystarczy szklanka lub kieliszek z cienkim, ale twardym brzegiem. Przekrój owoc na pół, oprzyj o naczynie, podważając jednocześnie skórkę brzegiem. A potem "wciśnij" do środka. Owoc wpadnie do szklanki czy kieliszka, a skórka pozostanie na zewnątrz. Prawda, że proste?

/ 7Jak szybko obrać paprykę?

Obraz
© 123RF.COM

Papryka ma cienką i delikatną skórkę, którą trudno usunąć za pomocą noża czy obieraczki. Mamy jednak sprawdzony sposób na obranie papryki. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż staną się z wierzchu czarne. Potem przełóż do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia. Teraz z łatwością zdejmiesz skórkę.

/ 7Sposób na dynię

Obraz
© 123RF.COM

Jak poradzić sobie z dynią? To proste. Przekrój ją na pół, wydrąż za pomocą łyżki i pokrój wzdłuż na cząstki. Mniejsze kawałki bez problemu obierzesz za pomocą obieraczki do warzyw.

/ 7Obieranie ananasa

Obraz
© 123RF.COM

Ananasy są smaczne i zdrowe, ale jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.

/ 7Super trik na obranie czosnku

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli musisz obrać kilka ząbków czosnku, połóż je na blacie lub desce i delikatnie zgnieć talerzykiem. Potem wrzuć je np. do słoika lub plastikowego pojemnika. Potrząśnij i gotowe. Możesz już wyjąć obrane ząbki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja