Genialne triki
Nikt nie lubi obierania warzyw i owoców. Pozbycie się skórek z niektórych produktów może być naprawdę uciążliwe, czasem jednak jest niezbędne. Niestety poza skórką często usuwamy też sporą część miąższu. Poznaj kilka trików, dzięki którym z łatwością obierzesz ziemniaki, pomidory, paprykę, kiwi, czosnek czy mango. Będziesz zachwycony ich skutecznością. Wypróbuj te sztuczki, a zaoszczędzisz czas i nerwy.
Obieranie ziemniaków to jedno z najbardziej znienawidzonych zajęć w kuchni. Tę czynność można jednak z łatwością usprawnić i przyspieszyć. Zamiast męczyć się z obieraczką, umyj ziemniaki i natnij skórkę dookoła. Tak przygotowane kartofle ugotuj. Po odcedzeniu z łatwością usuniesz z nich skórkę bez używania noża.
Patent na pomidory
Każdy, kto choć raz próbował zdjąć skórkę z pomidora, wie, że nie jest to łatwe zadanie. Wystarczy jednak naciąć ją delikatnie na krzyż, a następnie zanurzyć warzywa we wrzątku. Po 30 sekundach wyjmij pomidory i przełóż je do miski z lodem lub zimną wodą, aby nie zdążyły się ugotować. Teraz szybko i łatwo pozbędziesz się skórki.
Sztuczka ze szklanką
Do obrania mango lub kiwi nie potrzebujesz noża. Wystarczy szklanka lub kieliszek z cienkim, ale twardym brzegiem. Przekrój owoc na pół, oprzyj o naczynie, podważając jednocześnie skórkę brzegiem. A potem "wciśnij" do środka. Owoc wpadnie do szklanki czy kieliszka, a skórka pozostanie na zewnątrz. Prawda, że proste?
Jak szybko obrać paprykę?
Papryka ma cienką i delikatną skórkę, którą trudno usunąć za pomocą noża czy obieraczki. Mamy jednak sprawdzony sposób na obranie papryki. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż staną się z wierzchu czarne. Potem przełóż do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia. Teraz z łatwością zdejmiesz skórkę.
Sposób na dynię
Jak poradzić sobie z dynią? To proste. Przekrój ją na pół, wydrąż za pomocą łyżki i pokrój wzdłuż na cząstki. Mniejsze kawałki bez problemu obierzesz za pomocą obieraczki do warzyw.
Obieranie ananasa
Ananasy są smaczne i zdrowe, ale jak je obierać? Odetnij podstawę owocu i część przy liściach. Następnie postaw go na desce i odetnij nożem skórkę wokół ananasa. Następnie pokrój owoc na ćwiartki, każdą ćwiartkę ustaw pionowo na desce i usuń zdrewniały rdzeń.
Super trik na obranie czosnku
Jeśli musisz obrać kilka ząbków czosnku, połóż je na blacie lub desce i delikatnie zgnieć talerzykiem. Potem wrzuć je np. do słoika lub plastikowego pojemnika. Potrząśnij i gotowe. Możesz już wyjąć obrane ząbki.