Nietypowe zastosowania kuchenki mikrofalowej

Każdemu, kto żyje w biegu mikrofalówka pomaga zaoszczędzić cenny czas. Większości z nas służy zasadniczo do odgrzewania tudzież rozmrażania produktów spożywczych. Niektórzy idą dalej ? nauczyli się w niej gotować całe zestawy obiadowe. Nie ma co ukrywać, stała się pożytecznym, kuchennym pomocnikiem, ułatwiającym nam życie. A od czasu, gdy pogromcy mitów zaprzeczyli zgubnemu działaniu fal kuchenki mikrofalowej, znaleziono dla niej też sporo nowych zastosowań. Jakich?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zabij bakterie na gąbce

Gąbki i szczotki kuchenne mogą być rezerwuarami chorobotwórczych drobnoustrojów. Amerykańscy naukowcy mają na to jednak prostą radę. Badacze sprawdzili, jaki jest najskuteczniejszy sposób na odkażenie zmywaka kuchennego. Przez długi czas sprawdzali skuteczność prania w pralce i w zmywarce. Brudną gąbkę wkładali też do kuchenki mikrofalowej. Jaki jest wynik tych doświadczeń? Okazuje się, że 3 min. podgrzewania zabija aż 99 proc. zarazków. Dzięki kuchence pozbędziemy się bakterii, wirusów, pasożytniczych pierwotniaków, czyli tego, co skutecznie opiera się próbom usunięcia ciepłem czy związkami chemicznymi.

- Ludzie często wkładają gąbki i szczotki do zmywarki. Jeśli jednak chcą, by były rzeczywiście odkażone, a nie po prostu uprane, powinni użyć kuchenki mikrofalowej - tłumaczył po badaniu Gabriel Bitton, profesor inżynierii środowiskowej na University of Florida.

Dezynfekcja kuchennych desek

Fale kuchenki mikrofalowej potrafią usunąć nieprzyjemny zapach z plastikowej deski kuchennej. Wystarczy posmarować deskę plasterkiem cytryny lub wodą okraszoną kilkoma kroplami białego octu, a następnie podgrzać przez minutę w mikrofalówce ustawionej na wysoką temperaturę. Zapach surowej ryby lub surowego mięsa zniknie jak ręką odjął.

*Ratunek dla miodu *
Kto lubi skrystalizowany miód? Nikt. Gospodynie domowe zwykle wkładają go do garnka z zimną wodą i podgrzewają. Często jednak kończy się to pęknięciem słoika. Można tego uniknąć „upłynniając” miód w kuchence mikrofalowej. Słoik z 250 g miodu (otwarty!) wystarczy wstawić na 2-3 minuty do kuchenki nastawionej na moc 180 W. Tak rozpuszczony, zachowuje smak i wartości odżywcze.

Rozpuszczanie masła

Co zrobić, gdy o świcie chcemy zrobić sobie kanapkę z masłem, które całą noc spędziło w lodówce i twardością przypomina kamień? I tu na ratunek przychodzi popularna mikrofala. Wystarczy na kilka sekund wstawić masło do kuchenki i gotowe. Pamiętajmy jednak, że masło nie może być w papierku. Najlepiej, by było pozostawione na szklanym spodku i w dawce „jednorazowej”. W podobny sposób możemy rozpuszczać i podgrzewać czekoladę.

Więcej soku
Jak z cytrusów wydobyć więcej soku? Oczywiście dzięki mikrofali. Pomarańcza, cytryna lub limonka wyciągnięta prosto z lodówki znacznie trudniej oddaje swój sok podczas wyciskania niż ta, lekko podgrzana lub pozostawiona w temperaturze pokojowej. Pamiętając o tym, cytrus z którego chcemy wycisnąć sok, włóżmy na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 proc. mocy. Nie tylko łatwiej wyciśniemy sok, ale będzie go więcej.

Bez skórki

Blanszowanie pomidorów to żmudna robota. Gotowanie wody, moczenie warzyw przez odpowiednią liczbę minut… Strata czasu. Okazuje się bowiem, że gdy chcemy obrać pomidory, nie musimy ich blanszować. Wystarczy wstawić je na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc. Skórka zejdzie z nich bez problemu.

Suszone i prażone

Również świeże zioła możemy ususzyć w mikrofalówce. To proste - układamy je na papierowych serwetkach i włączamy sprzęt na 30 sekund przy mocy 600 W. Czynność powtarzamy do momentu, aż zioła staną się suche i dadzą się pokruszyć.

Podobnie uprażymy choćby orzechy czy grzanki do zupy. Jedną warstwę produktów ułożoną na talerzu, podgrzewamy na wysokiej mocy przez dwie do trzech minut. Kiedy kuchenka skończy działanie, jeszcze przez minutę pozostawmy zawartość w środku.

Kosmetyki na ciepło

Paniom dbającym o urodę mikrofala również przyniesie wiele pożytku. Odżywcze olejki do włosów czy nawilżające maseczki do twarzy lepiej działają, gdy są podgrzane. Wystarczy zaledwie dziesięć do dwudziestu sekund delikatnego podgrzewania. Wosk, masło kakaowe czy olej można umieść w salaterce i podgrzać w urządzeniu, aż się rozpuszczą. Trzeba jedynie uważać, by nie zagotować mieszaniny.

ml/mmch

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika