Nietypowe zastosowania kuchenki mikrofalowej

Każdemu, kto żyje w biegu mikrofalówka pomaga zaoszczędzić cenny czas. Większości z nas służy zasadniczo do odgrzewania tudzież rozmrażania produktów spożywczych. Niektórzy idą dalej ? nauczyli się w niej gotować całe zestawy obiadowe. Nie ma co ukrywać, stała się pożytecznym, kuchennym pomocnikiem, ułatwiającym nam życie. A od czasu, gdy pogromcy mitów zaprzeczyli zgubnemu działaniu fal kuchenki mikrofalowej, znaleziono dla niej też sporo nowych zastosowań. Jakich?

Nietypowe zastosowania kuchenki mikrofalowej
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zabij bakterie na gąbce

Gąbki i szczotki kuchenne mogą być rezerwuarami chorobotwórczych drobnoustrojów. Amerykańscy naukowcy mają na to jednak prostą radę. Badacze sprawdzili, jaki jest najskuteczniejszy sposób na odkażenie zmywaka kuchennego. Przez długi czas sprawdzali skuteczność prania w pralce i w zmywarce. Brudną gąbkę wkładali też do kuchenki mikrofalowej. Jaki jest wynik tych doświadczeń? Okazuje się, że 3 min. podgrzewania zabija aż 99 proc. zarazków. Dzięki kuchence pozbędziemy się bakterii, wirusów, pasożytniczych pierwotniaków, czyli tego, co skutecznie opiera się próbom usunięcia ciepłem czy związkami chemicznymi.

- Ludzie często wkładają gąbki i szczotki do zmywarki. Jeśli jednak chcą, by były rzeczywiście odkażone, a nie po prostu uprane, powinni użyć kuchenki mikrofalowej - tłumaczył po badaniu Gabriel Bitton, profesor inżynierii środowiskowej na University of Florida.

Dezynfekcja kuchennych desek

Fale kuchenki mikrofalowej potrafią usunąć nieprzyjemny zapach z plastikowej deski kuchennej. Wystarczy posmarować deskę plasterkiem cytryny lub wodą okraszoną kilkoma kroplami białego octu, a następnie podgrzać przez minutę w mikrofalówce ustawionej na wysoką temperaturę. Zapach surowej ryby lub surowego mięsa zniknie jak ręką odjął.

*Ratunek dla miodu *
Kto lubi skrystalizowany miód? Nikt. Gospodynie domowe zwykle wkładają go do garnka z zimną wodą i podgrzewają. Często jednak kończy się to pęknięciem słoika. Można tego uniknąć „upłynniając” miód w kuchence mikrofalowej. Słoik z 250 g miodu (otwarty!) wystarczy wstawić na 2-3 minuty do kuchenki nastawionej na moc 180 W. Tak rozpuszczony, zachowuje smak i wartości odżywcze.

Rozpuszczanie masła

Co zrobić, gdy o świcie chcemy zrobić sobie kanapkę z masłem, które całą noc spędziło w lodówce i twardością przypomina kamień? I tu na ratunek przychodzi popularna mikrofala. Wystarczy na kilka sekund wstawić masło do kuchenki i gotowe. Pamiętajmy jednak, że masło nie może być w papierku. Najlepiej, by było pozostawione na szklanym spodku i w dawce „jednorazowej”. W podobny sposób możemy rozpuszczać i podgrzewać czekoladę.

Więcej soku
Jak z cytrusów wydobyć więcej soku? Oczywiście dzięki mikrofali. Pomarańcza, cytryna lub limonka wyciągnięta prosto z lodówki znacznie trudniej oddaje swój sok podczas wyciskania niż ta, lekko podgrzana lub pozostawiona w temperaturze pokojowej. Pamiętając o tym, cytrus z którego chcemy wycisnąć sok, włóżmy na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 proc. mocy. Nie tylko łatwiej wyciśniemy sok, ale będzie go więcej.

Bez skórki

Blanszowanie pomidorów to żmudna robota. Gotowanie wody, moczenie warzyw przez odpowiednią liczbę minut… Strata czasu. Okazuje się bowiem, że gdy chcemy obrać pomidory, nie musimy ich blanszować. Wystarczy wstawić je na minutę do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc. Skórka zejdzie z nich bez problemu.

Suszone i prażone

Również świeże zioła możemy ususzyć w mikrofalówce. To proste - układamy je na papierowych serwetkach i włączamy sprzęt na 30 sekund przy mocy 600 W. Czynność powtarzamy do momentu, aż zioła staną się suche i dadzą się pokruszyć.

Podobnie uprażymy choćby orzechy czy grzanki do zupy. Jedną warstwę produktów ułożoną na talerzu, podgrzewamy na wysokiej mocy przez dwie do trzech minut. Kiedy kuchenka skończy działanie, jeszcze przez minutę pozostawmy zawartość w środku.

Kosmetyki na ciepło

Paniom dbającym o urodę mikrofala również przyniesie wiele pożytku. Odżywcze olejki do włosów czy nawilżające maseczki do twarzy lepiej działają, gdy są podgrzane. Wystarczy zaledwie dziesięć do dwudziestu sekund delikatnego podgrzewania. Wosk, masło kakaowe czy olej można umieść w salaterce i podgrzać w urządzeniu, aż się rozpuszczą. Trzeba jedynie uważać, by nie zagotować mieszaniny.

ml/mmch

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów