WAŻNE
TERAZ

Wyjątkowe liceum. 100 proc. frekwencji na edukacji zdrowotnej

Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Sprawdzony przepis na domowe pierożki

Z mięsa rosołu możemy przygotować smaczny farsz do krokietów czy pierogów. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Przepis z bloga "Daylicooking".

Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Sprawdzony przepis na domowe pierożkiNie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Sprawdzony przepis na domowe pierożki
Małgorzata Kijowska

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki (ok. 340 g)
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • woda

Farsz:

  • mięso i włoszczyzna z rosołu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przepis na ciasto:

  • Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać sól, wbić jajko, dodać posiekane nożem masło – wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką.
  • Wodę zagotować, zdjąć z ognia i odczekać około 5-7 minut i dolewać ją niewielkimi partiami do ciasta. Mieszać łyżką do uzyskania odpowiedniej konsystencji – ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • Dobrze wyrobić (nie trzeba podsypywać mąką).
  • Ciasto podzielić na porcje i rozwałkowywać na placki o grubości około 3 mm. Resztę ciasta trzymać przez ten czas w miseczce pod przykryciem.
  • Wykrawać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać. Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Przepis na farsz:

  • Wystudzone mięso z rosołu (kawałek drobiu, kawałek wołowiny) oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę. Włoszczyznę (bez pora i cebuli) również przepuścić przez maszynkę.
  • Masę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny.
  • Dobrze jest przygotować go wcześniej, żeby smaki się połączyły. Farsz nakładamy na środek ciasta i zlepiamy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej