Nie tylko dla koneserów. Delikatny i miękki ser

To jeden z najbardziej rozpowszechnionych symboli Francji i jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych w Polsce. Ser camembert ma charakterystyczną, białą pleśń, kremowy, miękki i delikatny miąższ. Świetnie smakuje na zimno i na gorąco – z grilla, piekarnika albo w panierce. Ser camembert pasuje do owoców i warzyw, dzięki czemu można tworzyć z niego rozmaite sałatki. Co ciekawe, niegdyś także w Polsce wyrabiano ser według receptury camemberta.

Ser camembertMiłośnicy sera camembert znajdą dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Ser camembert – charakterystyka

Camembert to pleśniowy ser podpuszczkowy o charakterystycznej białej pleśni i miękkim, kremowym środku. Oryginalny ser camembert powstaje z mleka krowiego,niepasteryzowanego o temperaturze 37 stopni. Tylko kilkuset wytwórców we Francji ma prawo do wytwarzania tego sera z oryginalnej receptury. Stale podlegają oni kontrolom jakości. Ciekawostką jest, że ser camembert miał swój polski odpowiednik przed wojną – słupskiego chłopczyka. Jak sama nazwa wskazuje polski ser camembert powstawał w Słupsku i wyglądem nie odbiegał od francuskiego oryginału. Niestety produkcję zamknięto w czasie wojny. Na początku XXI w. próbowano wznowić wytwórnię polskiego sera camembert. Niestety bezowocnie.

Ser camembert najlepiej smakuje świeży, czyli nie dłużej niż tydzień od zakończenia produkcji. Wtedy ma łagodny smak i jest przyjemnie miękki, sprężysty w środku. Natomiast ser camembert starszy nabiera nieco płynniejszej konsystencji i ma dojrzały, trochę pikantny smak. Warto zwracać uwagę na barwę sera camembert – nie powinna być żółta, ale kremowa. Dobry camembert nie powinien mieć także stwardnień, plam, ani przebarwień.

Serów pleśniowych, a w tym także sera camembert, powinny unikać kobiety w ciąży ze względu na tyraminę obecną w składzie tego typu produktów. To silny aminokwas wywołujący u osób wrażliwych migrenę. Tyramina prowadzi także do zwiększenia skurczów macicy, co może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Ser camembert – kalorie

Jak większość serów pleśniowych, camembert jest kaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe. 100 g camemberta dostarcza 291 kalorii. 45 proc. jego składu stanowią tłuszcze, które powodują wzrostu poziomu cholesterolu, dlatego nie jest do odpowiedni produkt dla cierpiących na choroby układu krążenia. Ser camembert jest także bogatym źródłem białka oraz wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego.

Ser camembert – zastosowanie

Miłośnicy sera camembert znajdą dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni. Wyśmienicie smakuje podany w postaci deski serów z czerwonym winem i dodatkiem owoców, np. melona i winogron. Nadaje się również do sałatek, np. w połączeniu z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i rukolą.

Z powodzeniem można również ser camembert zapiekać w piekarniku albo na grillu, a nawet na głębokim tłuszczu. Ser camembert w panierce może stanowić główny składnik obiadu dla wegetarian. Ma wtedy chrupiącą skórkę i rozpływający się miąższ. Możemy również kupić ser camembert z dodatkami, np. zielonym pieprzem, ziołami, grzybami albo orzechami. Z uwagi na swój delikatny smak, ser camembert łączy się wieloma produktami, tworząc wykwintne kompozycje smakowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości