Nie tylko dla koneserów. Delikatny i miękki ser

To jeden z najbardziej rozpowszechnionych symboli Francji i jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych w Polsce. Ser camembert ma charakterystyczną, białą pleśń, kremowy, miękki i delikatny miąższ. Świetnie smakuje na zimno i na gorąco – z grilla, piekarnika albo w panierce. Ser camembert pasuje do owoców i warzyw, dzięki czemu można tworzyć z niego rozmaite sałatki. Co ciekawe, niegdyś także w Polsce wyrabiano ser według receptury camemberta.

Ser camembertMiłośnicy sera camembert znajdą dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Ser camembert – charakterystyka

Camembert to pleśniowy ser podpuszczkowy o charakterystycznej białej pleśni i miękkim, kremowym środku. Oryginalny ser camembert powstaje z mleka krowiego,niepasteryzowanego o temperaturze 37 stopni. Tylko kilkuset wytwórców we Francji ma prawo do wytwarzania tego sera z oryginalnej receptury. Stale podlegają oni kontrolom jakości. Ciekawostką jest, że ser camembert miał swój polski odpowiednik przed wojną – słupskiego chłopczyka. Jak sama nazwa wskazuje polski ser camembert powstawał w Słupsku i wyglądem nie odbiegał od francuskiego oryginału. Niestety produkcję zamknięto w czasie wojny. Na początku XXI w. próbowano wznowić wytwórnię polskiego sera camembert. Niestety bezowocnie.

Ser camembert najlepiej smakuje świeży, czyli nie dłużej niż tydzień od zakończenia produkcji. Wtedy ma łagodny smak i jest przyjemnie miękki, sprężysty w środku. Natomiast ser camembert starszy nabiera nieco płynniejszej konsystencji i ma dojrzały, trochę pikantny smak. Warto zwracać uwagę na barwę sera camembert – nie powinna być żółta, ale kremowa. Dobry camembert nie powinien mieć także stwardnień, plam, ani przebarwień.

Serów pleśniowych, a w tym także sera camembert, powinny unikać kobiety w ciąży ze względu na tyraminę obecną w składzie tego typu produktów. To silny aminokwas wywołujący u osób wrażliwych migrenę. Tyramina prowadzi także do zwiększenia skurczów macicy, co może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Ser camembert – kalorie

Jak większość serów pleśniowych, camembert jest kaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe. 100 g camemberta dostarcza 291 kalorii. 45 proc. jego składu stanowią tłuszcze, które powodują wzrostu poziomu cholesterolu, dlatego nie jest do odpowiedni produkt dla cierpiących na choroby układu krążenia. Ser camembert jest także bogatym źródłem białka oraz wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego.

Ser camembert – zastosowanie

Miłośnicy sera camembert znajdą dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni. Wyśmienicie smakuje podany w postaci deski serów z czerwonym winem i dodatkiem owoców, np. melona i winogron. Nadaje się również do sałatek, np. w połączeniu z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i rukolą.

Z powodzeniem można również ser camembert zapiekać w piekarniku albo na grillu, a nawet na głębokim tłuszczu. Ser camembert w panierce może stanowić główny składnik obiadu dla wegetarian. Ma wtedy chrupiącą skórkę i rozpływający się miąższ. Możemy również kupić ser camembert z dodatkami, np. zielonym pieprzem, ziołami, grzybami albo orzechami. Z uwagi na swój delikatny smak, ser camembert łączy się wieloma produktami, tworząc wykwintne kompozycje smakowe.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary