Nie tylko dla koneserów. Delikatny i miękki ser

To jeden z najbardziej rozpowszechnionych symboli Francji i jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych w Polsce. Ser camembert ma charakterystyczną, białą pleśń, kremowy, miękki i delikatny miąższ. Świetnie smakuje na zimno i na gorąco – z grilla, piekarnika albo w panierce. Ser camembert pasuje do owoców i warzyw, dzięki czemu można tworzyć z niego rozmaite sałatki. Co ciekawe, niegdyś także w Polsce wyrabiano ser według receptury camemberta.

Ser camembertMiłośnicy sera camembert znajdą dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Ser camembert – charakterystyka

Camembert to pleśniowy ser podpuszczkowy o charakterystycznej białej pleśni i miękkim, kremowym środku. Oryginalny ser camembert powstaje z mleka krowiego,niepasteryzowanego o temperaturze 37 stopni. Tylko kilkuset wytwórców we Francji ma prawo do wytwarzania tego sera z oryginalnej receptury. Stale podlegają oni kontrolom jakości. Ciekawostką jest, że ser camembert miał swój polski odpowiednik przed wojną – słupskiego chłopczyka. Jak sama nazwa wskazuje polski ser camembert powstawał w Słupsku i wyglądem nie odbiegał od francuskiego oryginału. Niestety produkcję zamknięto w czasie wojny. Na początku XXI w. próbowano wznowić wytwórnię polskiego sera camembert. Niestety bezowocnie.

Ser camembert najlepiej smakuje świeży, czyli nie dłużej niż tydzień od zakończenia produkcji. Wtedy ma łagodny smak i jest przyjemnie miękki, sprężysty w środku. Natomiast ser camembert starszy nabiera nieco płynniejszej konsystencji i ma dojrzały, trochę pikantny smak. Warto zwracać uwagę na barwę sera camembert – nie powinna być żółta, ale kremowa. Dobry camembert nie powinien mieć także stwardnień, plam, ani przebarwień.

Serów pleśniowych, a w tym także sera camembert, powinny unikać kobiety w ciąży ze względu na tyraminę obecną w składzie tego typu produktów. To silny aminokwas wywołujący u osób wrażliwych migrenę. Tyramina prowadzi także do zwiększenia skurczów macicy, co może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Ser camembert – kalorie

Jak większość serów pleśniowych, camembert jest kaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe. 100 g camemberta dostarcza 291 kalorii. 45 proc. jego składu stanowią tłuszcze, które powodują wzrostu poziomu cholesterolu, dlatego nie jest do odpowiedni produkt dla cierpiących na choroby układu krążenia. Ser camembert jest także bogatym źródłem białka oraz wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego.

Ser camembert – zastosowanie

Miłośnicy sera camembert znajdą dla niego mnóstwo zastosowań w kuchni. Wyśmienicie smakuje podany w postaci deski serów z czerwonym winem i dodatkiem owoców, np. melona i winogron. Nadaje się również do sałatek, np. w połączeniu z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i rukolą.

Z powodzeniem można również ser camembert zapiekać w piekarniku albo na grillu, a nawet na głębokim tłuszczu. Ser camembert w panierce może stanowić główny składnik obiadu dla wegetarian. Ma wtedy chrupiącą skórkę i rozpływający się miąższ. Możemy również kupić ser camembert z dodatkami, np. zielonym pieprzem, ziołami, grzybami albo orzechami. Z uwagi na swój delikatny smak, ser camembert łączy się wieloma produktami, tworząc wykwintne kompozycje smakowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny