Nie podgrzewaj ryżu, bo się zatrujesz. Naukowcy udowadniają

Powszechnie uważa się, że podgrzewanie ryżu może być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ prowadzi do zatrucia pokarmowego. Czy jednak to stwierdzenie zostało zweryfikowane, czy jest to kulinarny mit?

Podgrzewanie ryżu może być szkodliwe dla zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Kiedy nie masz czasu, aby spędzać pół dnia w kuchni, przygotowując obiad, to częstym nawykiem jest podgrzewanie resztek, które trzymałeś w lodówce. Jeżeli wśród nich jest ryż, który wymaga podgrzania w kuchence mikrofalowej, to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Według National Health Service (NHS) ryż można podgrzać po ugotowaniu, ale tylko w krótkim czasie. NHS stwierdza, że ryż powinien być natychmiast spożyty po jego ugotowaniu. Jeśli jednak nie możesz od razu go zjeść, to kiedy ostygnie, schowaj do lodówki. Zalecają, aby nie czekać dłużej niż dzień przed ponownym podgrzaniem.

Jeśli po spożyciu odgrzewanego ryżu wystąpi zatrucie pokarmowe, najprawdopodobniej było to spowodowane obecnością bakterii Bacillus cereus.Często występuje ona w glebie i różnych produktach, w tym w ryżu.

Gotowanie ryżu niekoniecznie zabija bakterię, więc kiedy ryż pozostawia się do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, Bacillus cereus może się rozmnażać i stać się szkodliwy w przypadku spożycia. Objawy zatrucia to nudności, wymioty, biegunka i zwykle trwają około jednego dnia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości