Nie podgrzewaj ryżu, bo się zatrujesz. Naukowcy udowadniają
Powszechnie uważa się, że podgrzewanie ryżu może być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ prowadzi do zatrucia pokarmowego. Czy jednak to stwierdzenie zostało zweryfikowane, czy jest to kulinarny mit?
Kiedy nie masz czasu, aby spędzać pół dnia w kuchni, przygotowując obiad, to częstym nawykiem jest podgrzewanie resztek, które trzymałeś w lodówce. Jeżeli wśród nich jest ryż, który wymaga podgrzania w kuchence mikrofalowej, to nie jest najlepsze rozwiązanie.
Według National Health Service (NHS) ryż można podgrzać po ugotowaniu, ale tylko w krótkim czasie. NHS stwierdza, że ryż powinien być natychmiast spożyty po jego ugotowaniu. Jeśli jednak nie możesz od razu go zjeść, to kiedy ostygnie, schowaj do lodówki. Zalecają, aby nie czekać dłużej niż dzień przed ponownym podgrzaniem.
Jeśli po spożyciu odgrzewanego ryżu wystąpi zatrucie pokarmowe, najprawdopodobniej było to spowodowane obecnością bakterii Bacillus cereus.Często występuje ona w glebie i różnych produktach, w tym w ryżu.
Gotowanie ryżu niekoniecznie zabija bakterię, więc kiedy ryż pozostawia się do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, Bacillus cereus może się rozmnażać i stać się szkodliwy w przypadku spożycia. Objawy zatrucia to nudności, wymioty, biegunka i zwykle trwają około jednego dnia.