Nie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną

Czym zastąpić biały cukier? Ksylitolem, syropem, a może stewią? My podpowiadamy jeszcze jeden produkt spożywczy. Jest to melasa buraczana.

Słoik melasy kupimy za niecałe 15 złotych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Łyżeczka białego cukru waży 5 g i ma aż 19 kalorii. Słodząc herbatę czy kawę dwoma łyżeczkami do organizmu dostarczamy ich zatem aż 38. Nadmiar cukru w diecie powoduje przyrost masy ciała, wzrost tkanki tłuszczowej w organizmie oraz większe ryzyko rozwoju chorób. Nie jest zatem tajemnicą, że cukier, to "biała śmierć" i składnik ten powinniśmy zastąpić czymś innym.

Melasa to złoto

Buraczana melasa zawiera wapń, potas, żelazo, wit. B6 oraz magnez. Jest uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego. Zawiera ok. 50 proc. sacharozy. Ma konsystencję syropu, więc można smarować nią chleb, używać jako miodu lub konfitury. Świetnie nada się do słodzenia kawy i herbaty, a także jako słodzik do różnych ciast, tortów i ciasteczek. Produkt można łączyć z jogurtem naturalnym. Dodajemy go do owsianki czy płatków z mlekiem. Melasa buraczana jest również wykorzystywana do aromatyzowania i barwienia napojów alkoholowych. Należy jednak uważać, aby nie przedobrzyć z jej wykorzystywaniem. Produkt zawiera niewielkie ilości toksycznych związków takich jak np.: pirazyny azotowe, fenole, furany czy lotne prole. Melasy nie powinno się spożywać bezpośrednio.

Zob. też: Piła sok z buraka każdego dnia przez tydzień. Co się stało?

Może być buraczana, trzcinowa albo z karobu. Działa jako przeciwutleniacz, może być stosowana w leczeniu biegunki i problemów trawiennych. Obniża także poziom złego cholesterolu LDL. Według australijskich naukowców może być również pomocna w odchudzaniu. Produkt zalecany jest przy problemach z anemią.

Melasę buraczaną kupimy za niecałe 15 złotych za 450 gram. W 100 gramach znajdziemy 1290 kalorii, w tym ok. 73 gramów węglowodanów.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny