WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Nie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną

Czym zastąpić biały cukier? Ksylitolem, syropem, a może stewią? My podpowiadamy jeszcze jeden produkt spożywczy. Jest to melasa buraczana.

Słoik melasy kupimy za niecałe 15 złotych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Łyżeczka białego cukru waży 5 g i ma aż 19 kalorii. Słodząc herbatę czy kawę dwoma łyżeczkami do organizmu dostarczamy ich zatem aż 38. Nadmiar cukru w diecie powoduje przyrost masy ciała, wzrost tkanki tłuszczowej w organizmie oraz większe ryzyko rozwoju chorób. Nie jest zatem tajemnicą, że cukier, to "biała śmierć" i składnik ten powinniśmy zastąpić czymś innym.

Melasa to złoto

Buraczana melasa zawiera wapń, potas, żelazo, wit. B6 oraz magnez. Jest uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego. Zawiera ok. 50 proc. sacharozy. Ma konsystencję syropu, więc można smarować nią chleb, używać jako miodu lub konfitury. Świetnie nada się do słodzenia kawy i herbaty, a także jako słodzik do różnych ciast, tortów i ciasteczek. Produkt można łączyć z jogurtem naturalnym. Dodajemy go do owsianki czy płatków z mlekiem. Melasa buraczana jest również wykorzystywana do aromatyzowania i barwienia napojów alkoholowych. Należy jednak uważać, aby nie przedobrzyć z jej wykorzystywaniem. Produkt zawiera niewielkie ilości toksycznych związków takich jak np.: pirazyny azotowe, fenole, furany czy lotne prole. Melasy nie powinno się spożywać bezpośrednio.

Zob. też: Piła sok z buraka każdego dnia przez tydzień. Co się stało?

Może być buraczana, trzcinowa albo z karobu. Działa jako przeciwutleniacz, może być stosowana w leczeniu biegunki i problemów trawiennych. Obniża także poziom złego cholesterolu LDL. Według australijskich naukowców może być również pomocna w odchudzaniu. Produkt zalecany jest przy problemach z anemią.

Melasę buraczaną kupimy za niecałe 15 złotych za 450 gram. W 100 gramach znajdziemy 1290 kalorii, w tym ok. 73 gramów węglowodanów.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów