Nie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną

Czym zastąpić biały cukier? Ksylitolem, syropem, a może stewią? My podpowiadamy jeszcze jeden produkt spożywczy. Jest to melasa buraczana.

Słoik melasy kupimy za niecałe 15 złotych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Łyżeczka białego cukru waży 5 g i ma aż 19 kalorii. Słodząc herbatę czy kawę dwoma łyżeczkami do organizmu dostarczamy ich zatem aż 38. Nadmiar cukru w diecie powoduje przyrost masy ciała, wzrost tkanki tłuszczowej w organizmie oraz większe ryzyko rozwoju chorób. Nie jest zatem tajemnicą, że cukier, to "biała śmierć" i składnik ten powinniśmy zastąpić czymś innym.

Melasa to złoto

Buraczana melasa zawiera wapń, potas, żelazo, wit. B6 oraz magnez. Jest uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego. Zawiera ok. 50 proc. sacharozy. Ma konsystencję syropu, więc można smarować nią chleb, używać jako miodu lub konfitury. Świetnie nada się do słodzenia kawy i herbaty, a także jako słodzik do różnych ciast, tortów i ciasteczek. Produkt można łączyć z jogurtem naturalnym. Dodajemy go do owsianki czy płatków z mlekiem. Melasa buraczana jest również wykorzystywana do aromatyzowania i barwienia napojów alkoholowych. Należy jednak uważać, aby nie przedobrzyć z jej wykorzystywaniem. Produkt zawiera niewielkie ilości toksycznych związków takich jak np.: pirazyny azotowe, fenole, furany czy lotne prole. Melasy nie powinno się spożywać bezpośrednio.

Zob. też: Piła sok z buraka każdego dnia przez tydzień. Co się stało?

Może być buraczana, trzcinowa albo z karobu. Działa jako przeciwutleniacz, może być stosowana w leczeniu biegunki i problemów trawiennych. Obniża także poziom złego cholesterolu LDL. Według australijskich naukowców może być również pomocna w odchudzaniu. Produkt zalecany jest przy problemach z anemią.

Melasę buraczaną kupimy za niecałe 15 złotych za 450 gram. W 100 gramach znajdziemy 1290 kalorii, w tym ok. 73 gramów węglowodanów.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika