Nie bój się robić panna cotta. To wcale nie jest taki trudny przepis

Klasyczny włoski deser to właśnie panna cotta. Ulubiony przysmak Włochów coraz częściej pojawia się na polskich stołach, bo jego wykonanie nie przysparza aż tak wiele trudności, jak się to kiedyś zdawało. Czas przygotowania to tylko około 30 minut.

Panna cotta
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Orzeźwiający i pyszny deser popularny jest w północnej części Włoch. Śmietanę podgrzewa się z żelatyną i wylewa do okrągłej blaszki. Ten przepis nie sprawi ci trudu, a efekt będzie zachwycający.

Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml mleka
8 śliwek kalifornijskich
skórka otarta z połowy limonki
3 łyżeczki żelatyny w proszku
80 g cukru

Przygotowanie:
Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.
Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.
By łatwiej wyjąć deser z naczynek, można zmarznięte naczynie na chwilę włożyć do wrzątku.

6 porcji

Czas przygotowania:
30 minut

Czas w lodówce:
4 godziny

Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu