Nie bój się robić panna cotta. To wcale nie jest taki trudny przepis
Klasyczny włoski deser to właśnie panna cotta. Ulubiony przysmak Włochów coraz częściej pojawia się na polskich stołach, bo jego wykonanie nie przysparza aż tak wiele trudności, jak się to kiedyś zdawało. Czas przygotowania to tylko około 30 minut.
Orzeźwiający i pyszny deser popularny jest w północnej części Włoch. Śmietanę podgrzewa się z żelatyną i wylewa do okrągłej blaszki. Ten przepis nie sprawi ci trudu, a efekt będzie zachwycający.
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml mleka
8 śliwek kalifornijskich
skórka otarta z połowy limonki
3 łyżeczki żelatyny w proszku
80 g cukru
Przygotowanie:
Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.
Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.
By łatwiej wyjąć deser z naczynek, można zmarznięte naczynie na chwilę włożyć do wrzątku.
6 porcji
Czas przygotowania:
30 minut
Czas w lodówce:
4 godziny