Najlepsze sposoby na suszenie grzybów
Tegoroczny sezon na grzyby zaczął się nieco później niż zwykle. Pomimo początkowych wątpliwości, okazało się, że jest bardzo obfity, więc każdy miłośnik grzybobrania przynosi do domu pełne koszyki prawdziwków, podgrzybków czy kozaków. Co zrobić z taką ilością grzybów? Można je gotować, smażyć, a także marynować, mrozić lub suszyć. W tym artykule przybliżymy najlepsze sposoby na suszenie grzybów.
Przygotowanie grzybów do suszenia
Aby grzyby były dobrze ususzone, zachowały swój smak i aromat, przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, by nie były robaczywe ani spleśniałe. Do suszenia najczęściej wybieramy grzyby średnie i duże. Te mniejsze są świetne do marynowania, do sosu lub zupy.
Grzyby przeznaczone do suszenia po zebraniu należy dokładnie obejrzeć i oczyścić, ale nie należy ich myć. Najwygodniej dokładnie obmieść je pędzelkiem, a korzonki obrać. Najlepsze do suszenia są grzyby o suchych kapeluszach, które nie mają śliskiej nawierzchni. Sprawdzą się więc borowiki, podgrzybki, kozaki, ale raczej nie maślaki. Owszem, można je suszyć, ale są znacznie bardziej pracochłonne.
Kolejną ważną kwestią jest pokrojenie grzybów na suszenie. Warto odkroić trzonek od kapelusza. Kroimy go potem wzdłuż na pół lub w przypadku większych okazów nawet na 3 czy 4 plastry. Kapelusz również kroimy na plastry mniej więcej równej grubości. Potem możemy przystąpić do wybranego sposobu suszenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie
Suszenie grzybów w suszarce
Aktualnie można zakupić specjalną suszarkę do suszenia różnych produktów żywnościowych: ziół, warzyw, owoców czy grzybów. Takie urządzenie wyposażone jest w specjalne, perforowane sitka oraz w nawiew. Z reguły składa się ono z kilku poziomów sitek, więc jednorazowo można wysuszyć sporą ilość grzybów. Sam proces trwa kilka godzin – nawet do ok. 6. Co 2 godziny warto przekręcić zawartość sitek, by grzyby ususzyły się równomiernie.
Suszenie grzybów w piekarniku
Jeśli nie chcesz inwestować w specjalną suszarkę, możesz równie dobrze ususzyć grzyby w piekarniku. Należy to jednak robić w odpowiedni sposób. Grzyby warto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie podłożymy papieru, będą przywierać do blachy i potem trudno będzie doprowadzić ją do właściwego stanu. Grzyby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni Celsjusza. Nastawiamy termoobieg, a drzwiczek nie zamykamy całkowicie. Zostawiamy je uchylone, by para wydostawała się na zewnątrz. W trakcie suszenia grzyby co jakiś czas przewracamy, by równomiernie się ususzyły. W zależności od gatunku grzybów oraz modelu piekarnika proces suszenia może trwać od 3 do nawet 7-8 godzin.
Suszenie grzybów na słońcu
Jest to najbardziej naturalny sposób suszenia grzybów, jednak mocno uzależniony od pogody, która jesienią niestety jest trudna do przewidzenia. Metoda ta polega na wystawieniu grzybów na działanie wiatru i słońca. Najlepiej ułożyć je na gazecie, papierze, siatce czy nawet nawlec na nitkę lub sznurek, by móc umieścić je w przewiewnym i nasłonecznionym miejscu. Na noc warto zabierać grzyby do domu, by nie były narażone na rosę lub zmoknięcie. Ten sposób suszenia grzybów, nawet w czasie słonecznej pogody, może trwać do kilku dni. Ważne jest, by grzyby przekręcać w czasie suszenia, by proces przebiegał równomiernie. Warto też zabezpieczyć je np. gazą od owadów i kurzu.
Suszenie grzybów na kaloryferze
Proces ten jest dosyć popularny, jeśli trwa już sezon grzewczy. Grzyby można rozłożyć na gazecie czy pergaminie, które wcześniej zostały nakłute dla odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Następnie kładzie się je na kaloryferze i suszy przez kilka dni, pamiętając o codziennym przewracaniu grzybów na drugą stronę. Można też nawlec grzyby na nitkę i powiesić je przy kaloryferze, by się suszyły.
Grzyby są dobrze ususzone, jeśli są twarde, ale jeszcze lekko elastyczne. Aby zachowały swój smak i aromat, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i zacienionym miejscu. Możemy je włożyć np. do szklanych słoików. Aby ustrzec się przed molami spożywczymi, warto do takiego słoika włożyć kilka liści laurowych, które odstraszają te insekty. Właściwie ususzone i przechowywane grzyby zachowują przydatność do spożycia nawet przez 2 lata.