WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Najlepsze cukiernie na Tłusty Czwartek. Ranking z Krytyką Kulinarną i czytelnikami

Cztery godziny w kolejce po pączki? Tak, to realne. Tłusty Czwartek już jutro, więc razem z wami i Krytyką Kulinarną przygotowałyśmy listę najlepszych cukierni. Nie było łatwo, ale jesteśmy pewne. Z tych wyborów będziecie zadowoleni.

Pączki, faworki, oponki.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

W stu gramach pączka znajdziemy nawet i 400 kalorii. To zdecydowanie bomba kaloryczna, ale są na nią sposoby. 12-minutowe wchodzenie po schodach, 50-minutowe odkurzanie oraz 120-minutowe pisanie na klawiaturze. Skoro i tak klepiemy, i klepiemy w klawiaturę w pracy, to może warto skusić się na słodkiego pączka? Więc ustalone. Skoro w Tłusty Czwartek robimy sobie "cheat day", to nie zadawalajmy się byle czym. Razem z wami i Magdą Grzebyk z Krytyki Kulinarnej (KK – dalej.) przygotowaliśmy zestawienie najlepszych cukierni w kraju. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, ile cukru (razem) zjadłyśmy, aby wybrać najlepszą dziesiątkę.

Zamość

Nie za duży, nie za mały, pulchny, ale nie zapadnięty. Takie pączki dostaniemy u pani Jadwigi Skrzypczuk w Zamościu. Słodką cukiernie z mężem Bogdanem prowadzą od 30 lat. W "Smakołyku" znajdziemy najwięcej tradycyjnych pączków. Bo takie podobno schodzą najbardziej. – Jeśli planujecie odwiedzić Zamość to uderzajcie do Smakołyka – apeluje Joasia, nasza czytelniczka. – W tygodniu kupuje tam pyszne drożdżówki, a jak pączki to tylko te z ajerkoniakiem – dodaje.

Zobacz również: Najlepsze pączki według Lary Gessler

Kraków

Kolejka, trochę jak za komuny, ale na pewno warta postania na mrozie. W "Michałku" przy ul. Krupniczej pączkowe szaleństwo trwa cały dzień. W poprzednich latach smakołyki skończyły się, jednak kilka godzin przed zamknięciem. I zdecydowanie rozumiemy to. Pączki dostaniemy tu od godziny 8. – Te pączki zawsze smakują tak samo, czyli wyśmienicie i nic więcej dodawać nie trzeba – deklarują klienci. Zdecydowanie się z nimi zgadzamy.

Wrocław

"Ptysioponki" zamiast pączków? Brzmi pysznie, ale pytamy się dlaczego? We wrocławskim "Nanan", do którego chcieliśmy pobiec, aby kupić pączki, niestety ich nie dostaniemy. W mieście, w którym studiowałam wybieram zatem pączki, te ze "Starej Pączkarni" na Świdnickiej. Są pyszne - mogłabym rzec, że tak dobre jak z Ruskiej 10. Ciężko nam z Magdą postawić tu dobre pięć, bo wciąż ubolewamy, że w "Nanan" pączków nie kupimy.

Lublin

Tradycja, tradycja i jeszcze raz tradycja. Aby ją poczuć należy udać się do "Cukierni Chmielewski". Otwarcie oznacza, że kupimy je przed pracą. Nam ten pomysł się bardzo podoba, bo odrobina słodkości w pracy nikomu jeszcze nie zaszkodziła. "To taka sentymentalna podróż w czasie” – piszecie zachwyceni. I my ufamy wam na słowo.

Rzeszów

Tak słodko w Rzeszowie chyba nigdy nie było. Gdy do miasta zawitały "Słodkie podarunki" to wiedziałyśmy, że jest to niekwestionowane królestwo słodkości. – Nie mam grama zastrzeżeń do tej cukierni – mówi Magda z KK. Wtóruje jej nasza czytelniczka Ada, która nie wyobraża sobie innej cukierni na Tłusty Czwartek. – Jutro zapraszamy na pączki z konfiturą z róży, z nadzieniem z adwokatem oraz z naszą nowością z bereniem. Smak jagody z aronią z pewnością zadowoli każdego klienta – przekonują pracownicy cukierni.

Trójmiasto

I choć chcielibyśmy napisać, że najlepsze pączki w Trójmieście dostaniemy w gdańskim "Umam", to w tym roku cukiernia pierwsze miejsce oddała walkowerem. Dlaczego? Bo cukiernicy proponują kremowe babeczki. - Umam to genialna i nowoczesna cukiernia, absolutna Polska czołówka, ale nie na Tłusty Czwartek. W tym dniu proponują profiterole, z pewnością będą pyszna – stwierdza Magda z KK. I choć wyglądają smakowicie, to jednak stawiamy na pączki. Piszecie, że okrągłe i puszyste znajdziemy w cukierni na Monciaku. "Pączkarnia obok La Cremy" – to podobno trójmiejski król. Pełna nazwa to cukiernia "Pawłowicz", ale najważniejsze, aby każdy tam trafił, a już po jakiej nazwie, to od was zależy.

Górczewska, Warszawa

Klasyk Stanisława Barańskiego idealnie pozwala nam wyobrazić sobie jutrzejszą kolejkę do cukierni przy ulicy Górczewskiej 15 w Warszawie. "Pan tu nie stał, zwracam panu uwagę, że nigdy nie stał pan za nami". Aby dostać pączki w "Zagoźdźińskim" spokojnie o 4 można ruszyć na podbój. Choć drzwi otworzą się dopiero o godz. 9. Do której czynne? Do ostatniego pączka. A te rozchodzą się w mgnieniu oka, więc o godz. 13 na półkach będą już pustki. – Pamiętacie smak babcinych pączków, prawdopodobnie najlepszych na świecie? Te smakują tak samo – zapewnia Magda z KK.

Poznań

Pączki pieką od 20 lat, więc nawet nie trzeba pisać, że są pyszne. W "Zagrodniczej" w Poznaniu pączki dostaniemy z marmoladą, nadzieniem różanym, powidłami śliwkowymi, adwokatem i kremem waniliowym. – Uwielbiam tę cukiernię, zdecydowanie numer jeden w moim mieście. Wszystko tam jest pyszne – zachwyca się Olga, czytelniczka. Dodaje, że tego dnia nie skusi się na jedną słodkość.

Lukullus, Warszawa

- Puchate pączki rozpływające się w ustach znajdziemy w "Lukullus". Co najlepsze nie są tak bardzo słodkie jak tradycyjne pączki, jeszcze nigdy na nich się nie zawiodłam – mówi Magda z KK. Cukiernia w tym roku oferuje pączki: warszawskie z konfiturą z róży damasceńskiej i z wybornymi, domowymi powidłami ze śliwek. Fani w social mediach rozpaczają, że nie będzie smakołyków z markują. Tylko róża i śliwka. Pączki kupimy w siedmiu warszawskich lokalizacjach. Najwcześniej o godz. 7 dostaniemy je przy ul. Lisowskiej 2 na Starych Bielanach.

Słodki słony, Warszawa

"Królowa słodkości" jest tylko jedna i jest nią oczywiście Magda Gessler. Jest to najbardziej znana cukiernia. W warszawskiej cukierni "Słodki Słony", jak sama restauratorka pisze, w Tłusty Czwartek czekają na nas pączki "love", które będą "pyszne z różą, malinami, palce lizać i niebiańskie podniebie". – Gdybyś miał wybrać między pączkiem, a szczupłą linią, to wybrałbyś z różą, czy malinami? – dopytuje na drzwiach Gessler, zachęcając do kupna słodkości. Według Krytyki Kulinarnej Słodko Słony to taka "grzeszna przyjemność". - Słodkości są po to, aby sprawiać przyjemność, więc nie będziemy dziś mówić o kaloriach – mówi autorka bloga. Cukiernia nie należy do najtańszych, no i co z tego? Przynajmniej wiemy, że nie pakujemy w siebie taniej kostki do pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne