WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Na pomoc żołądkowi

Dolegliwości żołądkowe zdarzają się każdemu. Niestrawność, biegunka, zatrucie czy grypa żołądkowa potrafią być bardzo uciążliwe i często tak bardzo utrudniają życie, że z tymi często wstydliwymi przypadłościami idziemy do lekarza. Częściej jednak leczymy się sami - trochę tabletkami, trochę przeczekaniem, ale przede wszystkim odpowiednią dietą.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dolegliwości żołądkowe zdarzają się każdemu. Niestrawność, biegunka, zatrucie czy grypa żołądkowa potrafią być bardzo uciążliwe i często tak bardzo utrudniają życie, że z tymi często wstydliwymi przypadłościami idziemy do lekarza. Częściej jednak leczymy się sami - trochę tabletkami, trochę przeczekaniem, ale przede wszystkim odpowiednią dietą.

Kiedy nasz system trawienny z jakiegoś powodu się buntuje, trzeba dać mu odpocząć. Jednak coś jeść przecież trzeba, dlatego warto znać potrawy, które na pewno nie zaszkodzą, za to powinny pomóc.

Lekkie i pożywne

W czasie silnych dolegliwości żołądkowych potrzebujemy przede wszystkim lekkostrawnych węglowodanów i błonnika. Doskonale sprawdzi się na przykład ryż, najlepiej lekko rozgotowany, bez soli ani żadnych innych dodatków... No dobrze, mało kto połasi się na taki przysmak.

Jeśli nie mamy do czynienia z ostrymi objawami niestrawności, możemy dodać trochę chudego mleka, nieco startego jabłka i szczyptę cynamonu. Ostatecznie odrobinę - ale naprawdę tylko odrobinę! - świeżego masła. I już mamy pyszne, lekkostrawne danie, z którym poradzi sobie nawet bardzo rozregulowany żołądek. Dodatkowo taki posiłek jest bardzo bogaty w węglowodany dające organizmowi energię do walki z chorobą (ryż brązowy zawiera 75 proc. węglowodanów, głownie skrobi, oraz 7,5 proc. białka; biały ryż nieco mniej, jest też uboższy w witaminę B).

Następną propozycją jest kleik. Choć często kojarzy się on tylko z dietą małych dzieci, warto pamiętać, że może się przysłużyć smakoszom w każdym wieku. Ważne, by używać raczej wody niż mleka, a także unikać tłuszczu i ostrych przypraw. Jeśli chodzi o samą bazę dania, do wyboru mamy kaszę jęczmienną, ryż, kaszę manną oraz płatki owsiane.

Polecamy również:

Kleik gotujemy (dobierając proporcje składników w zależności od pożądanej konsystencji), lekko przyprawiamy solą, możemy też dodać odrobinę cukru. Jemy najlepiej świeży, ponieważ tego dietetycznego dania nie powinno się ani odgrzewać, ani przechowywać długo w lodówce.

Grunt to ostrożność

Niezależnie od diety bazowej pamiętajmy o podstawowej zasadzie oszczędzania żołądka. Dajmy mu odpocząć: jedzmy powoli, dokładnie żując każdy kęs. Posiłki niech będą częste, za to niewielkie, zawierające dużo węglowodanów i mało tłuszczu. Odstawmy też dania bardzo kwaśne i słone, a na wszelki wypadek także kapustę, warzywa strączkowe, konserwy, marynaty oraz wędzone mięsa czy ryby.

W przypadku wymiotów czy biegunki kluczową sprawą jest uzupełnianie płynów. Powinniśmy więc dużo pić, ale nie kawy, słodkich napojów gazowanych czy, co gorsza, alkoholu. Lepsza będzie herbata - szczególnie z rumianku lub mięty - soki owocowe i oczywiście niegazowana woda mineralna, a jeśli dobrze tolerujemy laktozę, także mleko. Napoje powinny być spożywane w temperaturze pokojowej, często i w małych ilościach. W sumie pijmy co najmniej niż dwa litry płynów w ciągu dnia.

Przygotujmy też sobie ulubioną zupę, oczywiście rezygnując z jej zabielania i zagęszczania. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomogą nam produkty pełnoziarniste (w tym lekkostrawne suchary), warzywa i owoce.

Jeśli nastąpiła poprawa, na dalszym etapie możemy rozszerzyć jadłospis o kolejne potrawy: jajka na miękko, gotowane ziemniaki i mięso (chude, delikatne gatunki, jak cielęcina czy indyk)

fett

fot. Charles Haynes/CC

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia