Na pomoc żołądkowi

Dolegliwości żołądkowe zdarzają się każdemu. Niestrawność, biegunka, zatrucie czy grypa żołądkowa potrafią być bardzo uciążliwe i często tak bardzo utrudniają życie, że z tymi często wstydliwymi przypadłościami idziemy do lekarza. Częściej jednak leczymy się sami - trochę tabletkami, trochę przeczekaniem, ale przede wszystkim odpowiednią dietą.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dolegliwości żołądkowe zdarzają się każdemu. Niestrawność, biegunka, zatrucie czy grypa żołądkowa potrafią być bardzo uciążliwe i często tak bardzo utrudniają życie, że z tymi często wstydliwymi przypadłościami idziemy do lekarza. Częściej jednak leczymy się sami - trochę tabletkami, trochę przeczekaniem, ale przede wszystkim odpowiednią dietą.

Kiedy nasz system trawienny z jakiegoś powodu się buntuje, trzeba dać mu odpocząć. Jednak coś jeść przecież trzeba, dlatego warto znać potrawy, które na pewno nie zaszkodzą, za to powinny pomóc.

Lekkie i pożywne

W czasie silnych dolegliwości żołądkowych potrzebujemy przede wszystkim lekkostrawnych węglowodanów i błonnika. Doskonale sprawdzi się na przykład ryż, najlepiej lekko rozgotowany, bez soli ani żadnych innych dodatków... No dobrze, mało kto połasi się na taki przysmak.

Jeśli nie mamy do czynienia z ostrymi objawami niestrawności, możemy dodać trochę chudego mleka, nieco startego jabłka i szczyptę cynamonu. Ostatecznie odrobinę - ale naprawdę tylko odrobinę! - świeżego masła. I już mamy pyszne, lekkostrawne danie, z którym poradzi sobie nawet bardzo rozregulowany żołądek. Dodatkowo taki posiłek jest bardzo bogaty w węglowodany dające organizmowi energię do walki z chorobą (ryż brązowy zawiera 75 proc. węglowodanów, głownie skrobi, oraz 7,5 proc. białka; biały ryż nieco mniej, jest też uboższy w witaminę B).

Następną propozycją jest kleik. Choć często kojarzy się on tylko z dietą małych dzieci, warto pamiętać, że może się przysłużyć smakoszom w każdym wieku. Ważne, by używać raczej wody niż mleka, a także unikać tłuszczu i ostrych przypraw. Jeśli chodzi o samą bazę dania, do wyboru mamy kaszę jęczmienną, ryż, kaszę manną oraz płatki owsiane.

Polecamy również:

Kleik gotujemy (dobierając proporcje składników w zależności od pożądanej konsystencji), lekko przyprawiamy solą, możemy też dodać odrobinę cukru. Jemy najlepiej świeży, ponieważ tego dietetycznego dania nie powinno się ani odgrzewać, ani przechowywać długo w lodówce.

Grunt to ostrożność

Niezależnie od diety bazowej pamiętajmy o podstawowej zasadzie oszczędzania żołądka. Dajmy mu odpocząć: jedzmy powoli, dokładnie żując każdy kęs. Posiłki niech będą częste, za to niewielkie, zawierające dużo węglowodanów i mało tłuszczu. Odstawmy też dania bardzo kwaśne i słone, a na wszelki wypadek także kapustę, warzywa strączkowe, konserwy, marynaty oraz wędzone mięsa czy ryby.

W przypadku wymiotów czy biegunki kluczową sprawą jest uzupełnianie płynów. Powinniśmy więc dużo pić, ale nie kawy, słodkich napojów gazowanych czy, co gorsza, alkoholu. Lepsza będzie herbata - szczególnie z rumianku lub mięty - soki owocowe i oczywiście niegazowana woda mineralna, a jeśli dobrze tolerujemy laktozę, także mleko. Napoje powinny być spożywane w temperaturze pokojowej, często i w małych ilościach. W sumie pijmy co najmniej niż dwa litry płynów w ciągu dnia.

Przygotujmy też sobie ulubioną zupę, oczywiście rezygnując z jej zabielania i zagęszczania. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomogą nam produkty pełnoziarniste (w tym lekkostrawne suchary), warzywa i owoce.

Jeśli nastąpiła poprawa, na dalszym etapie możemy rozszerzyć jadłospis o kolejne potrawy: jajka na miękko, gotowane ziemniaki i mięso (chude, delikatne gatunki, jak cielęcina czy indyk)

fett

fot. Charles Haynes/CC

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu