Na pomoc żołądkowi

Dolegliwości żołądkowe zdarzają się każdemu. Niestrawność, biegunka, zatrucie czy grypa żołądkowa potrafią być bardzo uciążliwe i często tak bardzo utrudniają życie, że z tymi często wstydliwymi przypadłościami idziemy do lekarza. Częściej jednak leczymy się sami - trochę tabletkami, trochę przeczekaniem, ale przede wszystkim odpowiednią dietą.

Na pomoc żołądkowi
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dolegliwości żołądkowe zdarzają się każdemu. Niestrawność, biegunka, zatrucie czy grypa żołądkowa potrafią być bardzo uciążliwe i często tak bardzo utrudniają życie, że z tymi często wstydliwymi przypadłościami idziemy do lekarza. Częściej jednak leczymy się sami - trochę tabletkami, trochę przeczekaniem, ale przede wszystkim odpowiednią dietą.

Kiedy nasz system trawienny z jakiegoś powodu się buntuje, trzeba dać mu odpocząć. Jednak coś jeść przecież trzeba, dlatego warto znać potrawy, które na pewno nie zaszkodzą, za to powinny pomóc.

Lekkie i pożywne

W czasie silnych dolegliwości żołądkowych potrzebujemy przede wszystkim lekkostrawnych węglowodanów i błonnika. Doskonale sprawdzi się na przykład ryż, najlepiej lekko rozgotowany, bez soli ani żadnych innych dodatków... No dobrze, mało kto połasi się na taki przysmak.

Jeśli nie mamy do czynienia z ostrymi objawami niestrawności, możemy dodać trochę chudego mleka, nieco startego jabłka i szczyptę cynamonu. Ostatecznie odrobinę - ale naprawdę tylko odrobinę! - świeżego masła. I już mamy pyszne, lekkostrawne danie, z którym poradzi sobie nawet bardzo rozregulowany żołądek. Dodatkowo taki posiłek jest bardzo bogaty w węglowodany dające organizmowi energię do walki z chorobą (ryż brązowy zawiera 75 proc. węglowodanów, głownie skrobi, oraz 7,5 proc. białka; biały ryż nieco mniej, jest też uboższy w witaminę B).

Następną propozycją jest kleik. Choć często kojarzy się on tylko z dietą małych dzieci, warto pamiętać, że może się przysłużyć smakoszom w każdym wieku. Ważne, by używać raczej wody niż mleka, a także unikać tłuszczu i ostrych przypraw. Jeśli chodzi o samą bazę dania, do wyboru mamy kaszę jęczmienną, ryż, kaszę manną oraz płatki owsiane.

Polecamy również:

Kleik gotujemy (dobierając proporcje składników w zależności od pożądanej konsystencji), lekko przyprawiamy solą, możemy też dodać odrobinę cukru. Jemy najlepiej świeży, ponieważ tego dietetycznego dania nie powinno się ani odgrzewać, ani przechowywać długo w lodówce.

Grunt to ostrożność

Niezależnie od diety bazowej pamiętajmy o podstawowej zasadzie oszczędzania żołądka. Dajmy mu odpocząć: jedzmy powoli, dokładnie żując każdy kęs. Posiłki niech będą częste, za to niewielkie, zawierające dużo węglowodanów i mało tłuszczu. Odstawmy też dania bardzo kwaśne i słone, a na wszelki wypadek także kapustę, warzywa strączkowe, konserwy, marynaty oraz wędzone mięsa czy ryby.

W przypadku wymiotów czy biegunki kluczową sprawą jest uzupełnianie płynów. Powinniśmy więc dużo pić, ale nie kawy, słodkich napojów gazowanych czy, co gorsza, alkoholu. Lepsza będzie herbata - szczególnie z rumianku lub mięty - soki owocowe i oczywiście niegazowana woda mineralna, a jeśli dobrze tolerujemy laktozę, także mleko. Napoje powinny być spożywane w temperaturze pokojowej, często i w małych ilościach. W sumie pijmy co najmniej niż dwa litry płynów w ciągu dnia.

Przygotujmy też sobie ulubioną zupę, oczywiście rezygnując z jej zabielania i zagęszczania. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomogą nam produkty pełnoziarniste (w tym lekkostrawne suchary), warzywa i owoce.

Jeśli nastąpiła poprawa, na dalszym etapie możemy rozszerzyć jadłospis o kolejne potrawy: jajka na miękko, gotowane ziemniaki i mięso (chude, delikatne gatunki, jak cielęcina czy indyk)

fett

fot. Charles Haynes/CC

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów