Mycie jajek — błąd czy niekoniecznie?

Na temat jajek, jak i innych produktów spożywczych nadal funkcjonuje wiele kuchennych mitów. Jedni uważają, że jajka powinniśmy myć, a inni z kolei, że nie wolno tego robić. Gdzie więc leży prawda? Po środku.

Czy powinniśmy myć jajka?Czy powinniśmy myć jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy powinno się myć jajka?

Przynosząc jajek ze sklepu, wiele osób myje je przed włożeniem do lodówki. W końcu na jajkach często znajdują się różne zanieczyszczenia jak zaschnięte odchody czy przylepione do skorupek pióra. Okazuję się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł. Jajka pokryte są bowiem powłoką ochronną, która przedłuża ich świeżość, a także chroni zawartość skorupki przed bakteriami i groźnymi patogenami. Myjąc jajka, niszczymy więc warstwę ochronną, tym samym narażając się na zatrucie i ich okres przydatności do spożycia.

Jeśli chcemy pozbyć się zanieczyszczeń z jajek, zanim włożymy je do lodówki, możemy wyczyścić je na sucho, np. przy pomocy gąbki lub ścierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza z drukarki

Jajka powinniśmy myć natomiast tuż przed dodaniem ich do potrawy. Jeśli gotujemy jajka, to nie musimy ich myć, ponieważ wrząca woda zabije wszystkie bakterie znajdujące się na skorupce. Jeżeli jednak smażymy jajecznice albo ubijamy białka do ciasta, to zdecydowanie jajka należy najpierw oczyścić, bowiem często odłamki skorupki dostają się na nasz talerz, przynosząc ze sobą groźne bakterie. Ważne też, aby po dotknięciu jajka dokładnie umyć ręce wodą z mydłem, aby nie roznosić dalej zarazków.

Jajka możemy oczyścić pod bieżącą wodą lub przy użyciu wilgotnej ścierki. Niektórych trudnych do usunięcia zanieczyszczeń, jak zaschnięty kał, możemy pozbyć się, mocząc jajko w ciepłym occie. Jeżeli planujecie spożywać surowe jajka, np. W tatarze, koglu-moglu, czy dodając pianę z białek do deserów, ważne, aby jajka sparzyć najpierw we wrzącej wodzie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki