Jajka z podwójnym żółtkiem — czy nie powinniśmy ich jeść?

Być może trafiliście kiedyś na jajko z podwójnym żółtkiem. Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd biorą się takie jajka? Istnieje przekonanie, że są one wynikiem karmienia kur antybiotykami. Czy ma to pokrycie w rzeczywistości? Można takie jajka jeść, czy lepiej ich unikać?

Jajko z podwójnym żółtkiemJajko z podwójnym żółtkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MURAT ERHAN OKCU
8

Jajka są świetnym źródłem białka, wielu witamin i minerałów. Warto włączyć je do codziennej diety. Najczęściej jadamy je na śniadanie — w postaci jajecznicy, ugotowane na twardo, czy sadzone. Możemy zrobić z nich pastę kanapkową i dodawać do sałatek. Są też niemalże niezbędne do upieczenia tradycyjnych ciast. Czasem trafiamy jednak na dość niecodziennie wyglądające jajka – takie z dwoma żółtkami. Czy to efekt antybiotyków, którymi karmione są kury? Czy możemy jeść takie jajka?

Skąd bierze się podwójne żółtko i czy możemy jeść takie jajka?

Podwójne żółtko w jajku nie oznacza niczego złego. Przyczyny tego fenomenu możemy doszukiwać się w samych kurach, a mianowicie ich wieku. Takie jajka znoszą zazwyczaj starsze kury, które zbliżają się do końca swojego okresu rozrodczego. Często zdarza się to też w przypadku kur bardzo młodych. Jest to bowiem wynikiem zmian hormonalnych.

Możecie więc jeść takie jajka bez obaw. Warto jednak pamiętać, że mają one więcej kalorii i tłuszczu niż jajka z pojedynczym żółtkiem. Miejcie więc to na uwadze, jeśli jesteście na diecie.

Dlaczego wokół ugotowanego żółtka tworzy się ciemna, zielona otoczka?

Takie jajka nie są wcale zepsute. Podczas zbyt długiego gotowania jajka, wytrąca się siarka i żelazo. Następnie dochodzi do reakcji chemicznej, której efektem jest zielono-siny kolor otoczki wokół żółtka. Aby zapobiec powstaniu tej nieestetycznej obwódki, nie powinnyśmy gotować jajek na twardo dłużej niż 10 minut.

Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie