Mus czekoladowy. Zachwyć swoich gości

Najlepszy na świecie i najprostszy przepis na czekoladowy mus. Jest lekki jak chmurka i rozpływa się w ustach. - Inspiracją do tych miniaturowych deserów był genialny przepis Hestona Blumenthala. W trakcie pracy trudno uwierzyć, że mus może się udać, aż nagle pojawia się jak za sprawą magii. Tylko nie zdradź nikomu, jakie to proste – wszyscy pomyślą, że spędziłeś w kuchni całe godziny - pisze autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Mus czekoladowy. Zachwyć swoich gościMus czekoladowy. Zachwyć swoich gości
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g czekolady (ja lubię połączyć mleczną i gorzką w stosunku pół na pół)
  • 170 ml wody
  • 150 g malin

Przepis

Posiekaj czekoladę na kawałki. Odłóż kilka, a resztę wrzuć do rondla, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż czekolada się rozpuści. W tym czasie przygotuj zimną kąpiel – napełnij dużą miskę zimną wodą (i lodem, jeśli go masz), po czym włóż do niej mniejszą miseczkę. Do tej miseczki wlej rozpuszczoną czekoladę. W ten sposób błyskawicznie się schłodzi, dzięki czemu mus wyjdzie lekki i puszysty. Ustaw mikser na wysokie obroty – do tego przepisu nie polecam ręcznej trzepaczki – i ubijaj mus mniej więcej 15 minut. Trwa to dłużej niż się wydaje, więc bądź cierpliwy. Na kilka pierwszych minut warto przykryć miskę ściereczką, bo czekolada pryska na wszystkie strony. Mus jest gotowy, kiedy nabiera jasnobrązowej barwy, a kleks upuszczony na powierzchnię nie opada na dno. Przełóż go łyżką do naczynek i wyrównaj wierzch mokrą łyżką. Udekoruj mus malinami i resztą czekoladowych okruchów. Et voilà! Najłatwiejszy mus czekoladowy na świecie gotowy. Możesz go jeść od razu albo wstawić do lodówki do schłodzenia. Jeśli lubisz ostry smak, przed ubijaniem dodaj do rozpuszczonej czekolady odrobinę zmielonego chili.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀