Mus czekoladowy. Zachwyć swoich gości

Najlepszy na świecie i najprostszy przepis na czekoladowy mus. Jest lekki jak chmurka i rozpływa się w ustach. - Inspiracją do tych miniaturowych deserów był genialny przepis Hestona Blumenthala. W trakcie pracy trudno uwierzyć, że mus może się udać, aż nagle pojawia się jak za sprawą magii. Tylko nie zdradź nikomu, jakie to proste – wszyscy pomyślą, że spędziłeś w kuchni całe godziny - pisze autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Mus czekoladowy. Zachwyć swoich gościMus czekoladowy. Zachwyć swoich gości
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g czekolady (ja lubię połączyć mleczną i gorzką w stosunku pół na pół)
  • 170 ml wody
  • 150 g malin

Przepis

Posiekaj czekoladę na kawałki. Odłóż kilka, a resztę wrzuć do rondla, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż czekolada się rozpuści. W tym czasie przygotuj zimną kąpiel – napełnij dużą miskę zimną wodą (i lodem, jeśli go masz), po czym włóż do niej mniejszą miseczkę. Do tej miseczki wlej rozpuszczoną czekoladę. W ten sposób błyskawicznie się schłodzi, dzięki czemu mus wyjdzie lekki i puszysty. Ustaw mikser na wysokie obroty – do tego przepisu nie polecam ręcznej trzepaczki – i ubijaj mus mniej więcej 15 minut. Trwa to dłużej niż się wydaje, więc bądź cierpliwy. Na kilka pierwszych minut warto przykryć miskę ściereczką, bo czekolada pryska na wszystkie strony. Mus jest gotowy, kiedy nabiera jasnobrązowej barwy, a kleks upuszczony na powierzchnię nie opada na dno. Przełóż go łyżką do naczynek i wyrównaj wierzch mokrą łyżką. Udekoruj mus malinami i resztą czekoladowych okruchów. Et voilà! Najłatwiejszy mus czekoladowy na świecie gotowy. Możesz go jeść od razu albo wstawić do lodówki do schłodzenia. Jeśli lubisz ostry smak, przed ubijaniem dodaj do rozpuszczonej czekolady odrobinę zmielonego chili.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie